Twin Peaks (2017) | Part 2: The stars turn and a time presents itself

Jag skriver om dom 18 nya timmarna av Twin Peaks. Reflektion och spekulation – timme för timme.  Givetvis kryllar texterna av livsfarliga spoilers.

Manus av David Lynch och Mark Frost. Regi av David Lynch.


Alla tidigare reflektioner av säsong 3 hittas (snart) här.

Vidare analys & tolkning av säsong 3 hittas här.


20 - Twin Peaks Part 2

Part 2: The stars turn and a time presents itself

Hawk söker efter något i skogarna. Cooper upptäcker efter 25 år att hans öde i ”The Lodge” möjligen inte är låst i slutändan. 

It was a dream, I swear!
Bill Hastings sitter ordentligt i klistret inne i cellen. Hans fru Phyllis får en pratstund med honom. Skådespelarna Matthew Lillard och Cornelia Guest ger situationen underbart smutsig laddning med intensiv energi. Frun insinuerar att hon känner till mannens otrohetsaffärer och han vet i sin tur att hon vänsterprasslar med deras gemensamma familjeadvokat. Det verkar som att hon velat sätta dit honom och Ruths huvud i Ruths lägenhet verkar inte enbart vara Bills verk utan även frun kan vara inblandad, utan Bills vetskap. Hon och advokaten George försökte kanske sätta dit Bill då han redan hade en koppling till Ruth. Bill i sin tur hade en dröm att han var inblandad i mordet på något vis. Kan han ha deltagit i mordritualen? Men under BOB/Mr. C:s våld, med hjälp av frun Phyllis – och advokaten? Och om det är Major Garland Briggs huvudlösa kropp snos allt åt ett varv ytterligare. Skitiga händer på alla inblandade. Såpopera möter kriminalmysterium på en betydligt mer makaber och organisk nivå än det mesta i originalserien – gamla Twin Peaks i all ära. Mark Frost är i sitt esse.

You followed human nature perfectly
Mr. C dödar i all enkelhet Phyllis Hastings när hon satt punkt för makens möjligheter att snåra sig ur denna mordhistoria skuldfri. Mr C är hjärnan bakom allt. Herr och fru Hastings var bönder. George? Förmodligen har han ingen koppling alls till Mr. C.  Det Mr. C sade till Phyllis – ”You followed human nature perfectly”… Det visar dels att han haft kontakt med Phyllis innan morden, samt BOB/Mr. C:s cyniska syn på människodjurets mer kallsinta sidor för att röja undan bihang i deras egoistiska planer för inflytande i naturen. Kan BOB ha besuttit Bill Hastings likt Leland? Med tanke på drömmen han haft om någon slags mystisk inblandning.  Är den påverkan vi sett av BOB i nya Twin Peaks skildrad mer som en parallell- och multibesättande kraft? En fysisk person som likt en mäktig djävul styr flera människor – utnyttjelsebara ”bönder” med tillräckligt sviktande mod/godhet, till handlingar som gynnar hans större plan? En demon som inte besätter en person i taget utan så många han behagar, samtidigt. Vad är hans större plan? Det är i högsta grad en fråga att fundera på. En fråga som lär bjuda på ett svar någonstans i andra änden av Coopers dubbelgångares onda ark.

The Woodsman?
Vi ser en svart man med långt hår och skägg. En hobo – eller förkolnad skogshuggare? Är det Log Ladyns skogshuggare till man som dog i en skogsbrand för massor av decennier sedan? Vars själ befinner sig i hennes vedträ? Karaktären ”The Woodsman” skymtar förbi i rummet ”above the convenience” i Phillip Jeffries förvirrande återberättanden i Fire Walk With Me, tillsammans med bland annat BOB, Man From Another Place, The Jumping Man samt tanten och pojken Tremonds/Chalfonts. Om ”The Woodsman” är Log Ladyns man är svårt att säga, men vad hans ”lodge spirit” skulle göra i en cell nära Bill Hastings är ännu svårare att säga. Var Bill Hastings besutten av denna nattmara i sin dröm? Han löses upp och hans ansikte flyger ut genom gallret. Jag ser en koppling till Bill Hastings i vart fall. En vild gissning är att han är en symbol för det mörker som påverkat Bill och som nu utfört sin uppgift och flugit sin kos. Möjligen dyker han upp igen i framtiden. Kanske inte.

Never get involved with people like ”him”
Patrick Fischler – ihågkommen främst för den ikoniska scenen i Mulholland Drive (2001), befinner sig nu mitt i en annan mardröm. Han heter Duncan Todd och verkar vara en  mycket rik affärsman. Kopplingar till rummet med glasboxen? Han säger åt sin assistent Roger att säga åt ”henne” att hon fått jobbet. När Roger tar upp en man kallad ”him” känns det plötsligt som att dom talar om Satan själv. Duncan Todd blir väldigt ansträngd och hopplös i sin närvaro. Intressant skådespeleri. Todd rekommenderar Roger att ”never get involved with people like ‘him'”. Vem är ”han”? Instinkten att det är någon av Satans proportion får mig förstås att tänka på BOB eller Mr. C. Vem är ”hon”? Tracey som snokade sig in i rummet med glasboxen och detta möte sker innan Traceys död? Eller syftar han på en kvinna som ska döda Mr. C? Har Mr. C en hållhake på Duncan Todd  – eller verkar til hans nackdel, och Todd tar nu till en lönnmördare för att få ryggen fri från denna hotfulla vålnad? Menar han Darya – som ju faktiskt skulle få pengar för att hjälpa till att döda Mr. C? Eller någon annan?

The stars turn and a time presents itself
Log Ladyn lämnar ett meddelande via telefon till Hawk, samtidigt som Hawk äntrar den ödesfyllda platsen kallad Glastonbury Grove. Platsen där Cooper försvann in i The Lodge och sedan återfanns för 25 år sedan. ”The stars turn and a time presents itself”. Är detta det sista vi får höra från Margaret ”The Log Lady” Lanterman? Är detta det sista vi får höra från hennes vedträ? Hon/det antyder helt klart att timmen snart är slagen för porten till The Lodge att återigen öppnas. Hawk ser till och med dom tolv sykamorträden, den frostiga oljepölen och slutligen dom röda draperierna. Han verkar av nästa scen med honom inte ha nämnt något om detta till dom andra på polisstationen. Han verkar hålla det för sig själv. Har han någon aning om vad han såg? Berättade Harry S. Truman något om dom röda draperierna för honom 25 år tidigare? Jag hoppas verkligen att Hawk kommer förbi och äter paj och dricker kaffe med henne. Hon får inte sitta där och vänta in i döden.

Laura Palmer
Cooper får se Laura Palmer igen, 25 år senare. Hon meddelar att han kan gå ut nu. Jag får rysningar av dom orden från Laura. Eller ÄR det Laura Palmer? Scenen är dels en återkoppling till hans dröm 25 år tidigare, men Laura delger även nya saker. Hon är både död och levande. Hon har ett bländande ljus bakom hennes ansikte. Hon kysser Cooper och viskar något till honom. Han hajar till. Det verkar obehagligt. Är det svaret på vem som mördade henne återigen? Cooper är överraskad, så förmodligen inte. Sedan får Laura panik och försvinner upp i luften. Sugs ut ur The Lodge. Cooper ser rummets väggar skälva. Dom röda draperierna försvinner och visar mörker och den vita hästen. En galen teori jag ser som högst rimlig är att Laura skulle kunna leva någonstans. Hon byttes symboliskt ut mot sin mörka dubbelgångare i samband med hennes dröm (i Fire Walk With Me) dagarna innan hon mördades. Den riktiga Laura förpassades till The Waiting Room, medan dubbelgångaren mördades. The Blue Rose Case syftar enligt mig på det återkommande mönstret med dubbelgångare i världen.  Kommer BOB besätta den riktiga Laura? Kommer Coopers dubbelgångare mörda henne? Vad viskade Laura i Coopers öra. Jag blir inte klokare av att spekulera, det är ett som är säkert. Innan och efter Laura får Cooper träffa The One-Armed Man – Philip Gerrard. Is it future, or is it past? Är mötet med Laura en flashback 25 år tidigare? En resumé på vad som redan hänt?

The Evolution of The Arm
Utvecklingen av ”The Arm” – dvärgen, visar sig. Ett elektriskt träd med en talgbollsliknande, köttaktig klump till huvud. Som pratar. Helt rimligt enligt Lynchs fantasi, förstås. The Arm känns ettrigare och mer mörkertyngd nu, tycker du inte? 25 år av evolution – har det fått The Arm mer beslutsam och kanske mer samarbetsvillig med BOB? Om vi ska tolka The Arm som både The One-Armed Man/Philip Gerrard och The Arm som en del av MIKE – demonen som samarbetat med BOB, är The Arm en rebellisk del av MIKE i verkande maskopi med BOB och Philip Gerrard den del av MIKE som försöker hindra honom? Försöker The Arm/MIKE hjälpa Coopers dubbelgångare/BOB, medan Philip Gerrard/MIKE försöker hjälpa Cooper själv?

You’re going back in tomorrow and I will be with BOB again
Och när vi talar om trollen… BOB/Mr. C läser uppenbarligen av bilgubben Franks inre hemligheter – genom att massera hans ansikte. Han får reda på att Ray och Darya försöker mörda honom för 250 000 dollar vardera. Han mördar då förrädaren Darya på ett motellrum med ett BOB-mässigt rovdjursslag mot huvudet och ett säkerhetsskott genom hjärnan. Innan detta avslöjar han för henne att han förväntas återvända till en viss plats kallad ”Black Lodge”, men att han har en plan för detta. Han besöker ett annat motellrum där Chantall (Jennifer Jason Leigh) befinner sig. Hon och hennes man ska tydligen hjälpa honom om två dagar vid vad som verkar vara fängelset han kollade upp i FBI-systemet på datorn. Innan detta tar han kontakt med en röst som han nämner ”Phillip Jeffries”. Är detta den riktige Phillip Jeffries? Mr. C är själv misstänksam. Rösten som är eller inte är Phillip Jeffries är minst på samma nivå som BOB eller i vart fall Coopers dubbelgångare – om inte till och med i auktoritet över honom. Rösten har träffat Major Garland Briggs från Twin Peaks. Windom Earle? Någon ”på andra sidan” som träffade Major Briggs under hans tillfälliga försvinnande till ”White Lodge” 25 år tidigare? Min teori; i samma veva som den riktige FBI-agenten Phillip Jeffries försvann för drygt 25 år sedan fastnade den riktige Phillip Jeffries likt Cooper i ett ”Waiting Room”, medan Jeffries dubbelgångare tog hans plats. Denna dubbelgångare till Jeffries har sedan begått handlingar för något ändamål i vår värld.

Alternativ 1 – denna dubbelgångare styrs av MIKE (likt Coopers dubbelgångare styrs av BOB). Mr. C hör MIKE:s egna röst (trädet i The Lodge?). BOB och MIKE var partners en gång, men detta förhindrades när Philip Gerrard befriade sig själv från MIKE genom att skära av sig ena armen. Sedan dess har MIKE eventuellt sökt efter en ny kropp i vår värld och fann en kropp genom dubbelgångaren till Phillip Jeffries, när han likt Cooper gick vilse i en motsvarighet till The Black Lodge. Alternativ 2 – eller så har Phillip Jeffries dubbelgångare varit BOB och inte MIKE, men när BOB skiftade till Coopers dubbelgångare (som hade ännu högre potential) blev Phillip Jeffries dubbelgångare förpassad till MIKE eller endast i BOB:s tjänst mer självmant. Den påstådde Phillip Jeffries säger nämligen detta; ”You’re going in and I will be with BOB again”. Coopers dubbelgångare skulle in i The Black Lodge. Skulle BOB då TILLBAKA till Phillip Jeffries dubbelgångares kropp? Eller kan vi glömma en dubbelgångare i fallet Jeffries? Är det den riktige Phillip Jeffries som ville träffa BOB i en annan form? En annan teori är att rösten tillhör Laura Palmer – eller den mörka sidan av Laura Palmer, som skulle kunna vara ännu mer ond än BOB. ”I will be with BOB again” kan syfta till att Laura eller Lauras dubbelgångare ”var med BOB” för 25 år sedan innan han vandrade över till Coopers dubbelgångare. Ytterligare en teori är att rösten rentav tillhör Leland Palmers dubbelgångare. Den gode Leland befann sig i The Lodge och yttrade orden ”Find Laura” till Cooper. Lelands dubbelgångare sågs senast i The Black Lodge i avsnitt 29, för 25 år sedan. Kan Lelands dubbelgångare befinna sig ute i världen  någonstans och samverka med BOB/Coopers dubbelgångare?

Non-exist-ent
Plötsligt får The Arms uppenbart ondskefulla dubbelgångare Cooper att gå vilse inuti The Lodge, likt hur BOB:s dubbelgångare fick honom att göra 25 år tidigare.  The Lodge skälvar återigen och Cooper susar iväg. Jag kan inte förklara det tydligare än så. Det är ganska förvirrande allting. Dubbelgångaren utbrister; ”Non-exist-ent”. Jag utgår från att han syftar på Coopers öde/utsikter. Cooper förpassas till ett ickeexisterande tillstånd, som om inte hans plats i The Lodge / The Waiting Room redan var det. Jag utgår ännu mer från att det dubbelgångarträdet säger är surrealistiskt och saknar bestämd betydelse. Det kan lika gärna vara en förklaring av negativitet – det vi fruktar. Ickeexisterande. Antitesen till energi.

Sarah Palmer
Jag nämner för sällan hur mycket jag älskar scenerna som utspelas framför mina ögon. Mest eftersom det radas upp så många i nya Twin Peaks att det vore att handplocka mellan en flock av ens egna barn. Scenen med Sarah Palmer är så extreeeemt laddad i all sin vardaglighet. Att få se Sarah Palmer igen – Lauras mor och Lelands förblindade maka. Emotionellt. Hur hon sitter ensam i det stora skräckhuset och bevittnar bestialiska rovdjur – lejon, äta upp en oxe – bytet. Hennes nuvarande underhållning, i sällskap med ett besvärande tragiskt bord alkohol tillsammans med hennes nikotin. Hur den blodiga akten i mörkersyn reflekteras – likt BOB:s ondska, i speglarna bakom henne. Hur hon ser ut att gå igång på det. Ett djupt sorgligt post-trauma i full aktion, fortfarande, 25 år senare. Intressant trivia; Det här är inte första gången en karaktär under regi av David Lynch sitter ensam och ser rovdjur på ett naturprogram. Harry Dean Stantons karaktär Johnnie Faragut sysslade med detta i Wild at Heart (min recension från tidigare i år).

James has always been cool
Sedan leds vi över till Twin Peaks ”Roadhouse” – The Bang Bang Bar. En perfekt emotionell peak utspelas här. Något som The Roadhouse har en speciell förmåga till. Chromatics spelar på scenen. Shadow. Musik som gifter sig. Shelly sitter med ett gäng väninnor och shottar. James Hurley kommer in. Han ser Shelly. Allt är så perfekt. Jag svämmar över av känslor. Återseenden blir plötsligt så känslomässiga. Flera har analyserat den här scenen som en metakommentar på fansens ogillande av James som karaktär. Tagit upp hur Jacques Renault syns till  vid bardisken trots att han är död (hans kusin). Låt oss lägga analyspennan lite åt sidan för en stund. Ögonblicket är rent känslomässigt det mest träffande för mig hittills från den nya säsongen. James Marshall tar fram essensen av James – en missuppfattad, snäll kille med mycket känslor, som försökte fly från sitt emotionella bagage som han placerade i olika saker i samhället. Det går inte att fly från sånt på det viset. Allt finns i hans ansikte när han ser Shelly och minnen från det förflutna väcks till liv. Shelly i sin tur berättar att hon har en dotter – Becky, som går i mammas fotspår. Har ihop det med en kille som är trubbel. Och Shelly – har hon ihop det med Bobby fortfarande? Visst känns det inte riktigt så alls? Hon verkar intresserad av mannen vid baren. Spelad av Balthazar Getty – pojken från Lost Highway.  Ett potentiellt problem ytterligare. En ny Leo. En ny Bobby. Likt Normas Hank. Gamla mönster går inte ur, på flera sätt.

Kommentera