I jukeboxen: ”Wildworld” (The Birthday Party)

Under oktober och november kommer jag musiktipsa om bandet Nick Cave and The Bad Seeds i en serie på cirka åtta inlägg. För att leda in på dem smygstartar jag med att tipsa om Nick Caves föregående band – australieniska The Birthday Party (1973-1983) – tidigare även under namnet The Boys Next Door.

De skapade intresse i den internationella post-punk-scenen med deras vilda, galna, oberäkneliga och mörka skräcksånger där Nick Cave och Rowland S. Howard tillsammans med Tracey Pew, Phill Calvert och Bad Seeds-medlemmen Mick Harvey komponerade vildsintheten med kompromisslös sång och texter av uråldriga proportioner och rockabilly-grundat gitarrklinkande.

De började karriären i hemlandet Australien, men fick ett populärt uppsving när de flyttade till Europa och London 1980. Det var när de sedan drog flyttlasset till västra Berlin som bandet började omformas till det som blev Nick Cave and The Bad Seeds.

”Wildworld” – från det ihopslagna, postumt släppta albumet Mutiny/The Bad Seed (1989) är min favoritsång av The Birthday Party och har den där skrämselvackra känslan som Nick Cave sedan förädlade i och med sitt nästa band. Mystiskt, farligt men lockande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s