De allra vackraste kvinnorna (inom film) #13: Alicia Vikander

Kvinnor-Top-11

Plats 13 på min lista över de allra vackraste kvinnorna (inom film) innehas av svenska skådespelerskan Alicia Vikander, född 1988 (samma år som jag) och är 24 år gammal. Hon har bland annat medverkat i Tomas Alfredsons julkalender En Decemberdröm (2005) och i TV-såpan Andra Avenyn (2007-2008), men det var med långfilmsdebuten Till Det Som Är Vackert (2010) hon slog igenom och vann en Guldbagge för ”Bästa kvinnliga huvudroll”, 21 år gammal.

Efter det har hon gjort den omfattande produktionen Kronjuvelerna (2011) med Bill Skarsgård och Björn Gustafsson och fått en överraskande stark utlandskarriär tack vare huvudrollen som drottning i Danmarks oscarsnominerade kostymdrama En kongelig affære (2012) och en biroll i kostymdramat Anna Karenina (2012) av Joe Wright och med Keira Knightley och Jude Law i huvudrollerna.

Framöver syns hon i kommande filmer som Seventh Son (2013) tillsammans med Jeff Bridges och Julianne Moore, i Son of a Gun (2014) med Ewan McGregor, i Hotell (2014) mot min favorit David Dencik samt i Julian Assange-filmen The Fifth Estate (2013) tillsammans med Benedict Cumberbatch, Laura Linney och Stanley Tucci.

Anledningen till att jag valt henne? Hennes mjuka utseende, bruna drag och rådjursgenomgoda blick. Dessutom har hon en lovande skådespelarkarriär med bra rollval där hon hunnit visa sin talang redan. En önskan är att få se henne i mer varierade projekt än kostymdramet där hon spelar snäll, ung och oskuldsfull.

Hennes kommande projekt lovar i alla fall delvis nya sidor då hon kommer spela i mer aktuell tidsperiod, men förhoppningsvis får vi se mer av hennes cyniska, arga och onda sidor i framtiden.

alicia-vikander-uk-premiere-anna-karenina-02 - Kopia

Trivia 1: Alicia Vikander kommer ursprungligen från Göteborg och har en musikalbakgrund sedan tidig ålder på Göteborgsoperan, men är utbildad i Stockholm.

a-royal-affair-image01 - Kopia

Trivia 2: Alicia Vikander utbildade sig på Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm mellan åren 2004-2007 och har en musikalbakgrund sedan tidig ålder.

Alicia-Vikander-1 - Kopia

Trivia 3: År 2010 tilldelades Alicia Vikander utmärkelsen ”Rising Star” på Stockholm Film Festival och 2011 fick hon dessutom utmärkelsen som en av europeisk films ”Shooting Stars” av European Film Promotion.

11 reaktioner till “De allra vackraste kvinnorna (inom film) #13: Alicia Vikander”

 1. Ett klart överraskande namn. Har endast sett henne i En kunglig affär, men där var hon bra och klart sevärd. För en som inte kan danska lät det även bra. Har sett för lite av henne, men i En kunglig affär hade hon iaf utseendet.

 2. Totalt okänd för mig, vilket bara gör henne ännu mer intressant att läsa om, och titta på! Plus att jag blir än mer nyfiken på resten av listan, nu när du överraskade så på plats 13. Keep on searching (for a heart of gold)!

  1. Då borde du göra det ändå. 🙂 Danska A Royal Affair från förra året blev jag positivt överraskad av då jag inte förväntade mig att bli så berörd av en så traditionsenlig kostymfilm.

 3. Inte överraskande alls med Wikander på listan. Har haft ögonen på henne under en tid. 😉

  @Henke: T ex tycker Adam från Filmspotting att hon var det bästa med filmen Anna Karenina.

 4. Har förstått att detta är en kvinna att hålla ögonen på, hennes namn dyker upp i många sammanhang. Har dock ingen relation till henne själv eftersom jag inte sett en enda film där hon förekommer. Men skygg rådjursblick tycks vara något av ett signum av dina bildval att döma.

  1. Ja, jag rekommenderar även dig att se danska En Kungelig Afaere//A Royal Affair för den är en av förra årets positiva överraskningar för min del. Både hon, Mads Mikkelsen och killen som spelar dansk kung är väldigt bra i sina roller!

 5. Man, vilken snygg tjej. Nu har jag äntligen sett en film med Alicia. Jag såg den svenska filmen Hotell nere på Malmö Filmdagar och hon var så bra! Det var för övrigt antagligen bästa filmen på hela filmdagarna! Hotell har premiär i början av oktober. Håll ut!

  1. Det låter utmärkt och jag längtar efter filmen särskilt nu när så många av er som såg den där nere gillade den så pass mycket! Gillar ju Alicia men gillar ju dessutom David Dencik väldigt mycket och gillar också filmidén bakom Hotell. Jag kommer försöka se den på premiären, definitivt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s