De allra vackraste kvinnorna (inom film) – Top 13

Kvinnor-Top-11

Efter att bloggnätverket Filmspanarna – inklusive jag, temaskrev om ”kvinnlighet” i veckan blev jag lite sugen på att göra en klassiskt ytlig topplista där jag presenterar de vackraste kvinnorna jag sett på film. De flesta är skådespelerskor, medan ett par stycken verkar inom andra områden men tack vare att de gjort någon enstaka filmroll så får de snålskjuts på listan ändå, för jag mår inte bra om jag lämnar dem utanför.

Jag inser själv hur utseendeexponerande den här listan faktiskt är (haha), men blev för frestad för att inte göra den och framför allt för att göra klart för mig själv vad jag faktiskt tycker kring ämnet. Det är ju trots allt en självkännedom det också, att veta var man står i valet av ljust eller mörkt hår, ljus eller mörk hy, smal eller kurvig, stora eller små (?) ögon, välkomnande eller farlig aura – och så vidare.

Det intressanta som jag tar med mig är hur pass mycket personligheten och värdet av varje kvinnas yrke och intressen som faktiskt spelade in i hur jag värderade deras yta.

DoH_388 - Kopia

Brooke Adams (Days of Heaven, The Dead Zone) fick tyvärr inte plats på listan, så hon får presenteras här istället.

Ju mer imponerad jag var av deras insida och ju närmare jag kunde relatera till den, ju högre värderade jag deras utsida kan man verkligen säga. Karaktären och ännu mer själen är ju trots allt det som ger utseendet det bestående värdet. Därför är det här inte helt och hållet en ranking av kroppar utan även av människor. Fokuset ligger dock förstås på utseendet.

Den andra insikten jag fick av denna redogörelse är skillnaden av att beundra ett aktuellt utseende, jämfört med att beundra ett utseende från en svunnen tid. Det finns något ohämmat och oblygt i påståendet att en kvinna med många årtionden på nacken en gång var mycket, mycket vacker där en kvinna från ens egen tid känns mer komplicerad och möjligen lite för verklig att uttryckligen beundra utseendemässigt.

Nu har jag i alla fall fått det sagt. Jag hoppas ni ursäktar mig, för i 13 kommande inlägg delar jag barnsligt entusiastiskt med mig av de kvinnor vars utseenden jag dyrkar. Trevlig… åskådning?

1. ?
2. ?
3. ?
4. ?
5. ?
6. ?
7. ?
8. ?
9. Jessica Alba
10. Sherilyn Fenn
11. Jane Birkin
12. Imogen Poots
13. Alicia Vikander

Annons

13 reaktioner till “De allra vackraste kvinnorna (inom film) – Top 13”

 1. Vågat! Jag kommer följa din lista med stort intresse. Skönheten på insidan gör mycket för skönheten på utsidan som du påpekar. Och jag kan tillägga att skönheten dessutom ligger i betraktarens ögon.

  Hoppas att du börjar med nr 13 och räknar ner mot toppen.

  1. Ja, inspirerad av dig tar jag tag i det här projektet, haha! Ja, insidans skönhet är det som ger en helighet till utsidan – bara att jämföra med bra film, bra konst eller åskandet av naturen i sig (vilket är en klichéfylld parallell i diskussionen av kvinnor, men ändå). Det är först när man känner mer än åtrå som det verkligen sätter avtryck på oss alla.

   Japp, jag kommer börja från 13 och räkna ner mer och mer för att hålla den olidliga spänningen vid liv. 😉

    1. Ja, hon dyker som sagt upp i en biroll i The Dead Zone och sedan skymtar hon förbi (med betoning på skymtar!) i kultfilmen The Stuff, i en reklamspot;

     Faktum är att när jag gjorde listan mindes jag henne dock färskast från just The Stuff märkligt nog, trots att Days of Heaven är en av mina absoluta favoritfilmer.

     1. Hon är otroligt lik Rachel Ward! Som jag glömde på min lista. Fuck! Hon hade ju lätt platsat, tänker speciellt på henne i filmen Against all odds. Slutscenen av Against all odds är topp 3 känslomässiga scener alla kategorier i min bok…

      Bold prediction: Rachel Ward är med på din listan, hon döljer sig bakom något av de där frågeteckena… Am I right? I am right!

      1. Ja, dom hade liknande drag. Smalt ansikte och framför allt tydliga ögonbryn (vilket är något superbt). Jag har hört namnet Rachel Ward tidigare men inte sett någonting alls av henne faktiskt. Against All Odds lockar dock! Hon finns därför inte med på min lista kan jag avslöja, men frukta ej för där återfinns 13 ännu mer fagra damer. 😀

 2. Det här vill man så klart inte missa. Extra kul tycker jag det blir med att du inte bara kommer ta med aktuella skådespelerskor. En sån här lista är väldigt svår tycker jag personligen. Inte minst att rangordna dem, oj oj.

 3. Det jag tycker är svårt med skådespelare av bägge könen är att separera dem från sina karaktärer. Ska bli spännande att se vilken väg du tar i detta avseende — är det en specifik karaktär som lockar eller ett potpurri? Och en rolig observation det där med äldre skådespelare, visst känns det mindre kontroversiellt att uttala sig om deras utseende än nutida dito.

  1. Ja, det är verkligen en tanke att ha i sammanhanget. Jag kan ju särskilt ha upptäckt flera namn genom någon enstaka film dom varit med i, även om jag försökt haft koll på allas respektive karriärer över längre sikt för att verkligen bestämma mig för hur de platsar på listan. Även om benämningen kärlek är att ta i på fel sätt från min sida så funkar ändå begreppet ”kärlek vid första ögonkastet” på min relation med de flesta av de namn jag valt, även om den också har bestått på flera av dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s