Halloween 6: The Curse of Michael Myers (1995)

Genre: Slasher, Sektskräck
Regi: Joe Chappelle
Manus: Daniel Farrands
Skådespelare: Donald Pleasence, Paul Rudd, Marianne Hagan
Längd: 88 min

För sex år sedan, på alla helgons natt, försvann Michael och hans systerdotter Jamie spårlöst. De flesta tror att de dödats, men sanningen ligger på en annan nivå. Michael och Jamie har gömts undan av någon som vill beskydda och kontrollera ondskan själv. Men ondska kan aldrig kontrolleras. I deras hemstad Haddonfield har Halloweenfirande varit förbjudet i ett antal år, nu vill traktens ungdomar att det återinförs…

Den sjätte filmen i Halloween-serien är den klart sämsta, om man räknar bort Halloween: Resurrection (som du verkligen kan göra!). Filmen släpptes 1995, precis innan slasher-genren fick nytt liv i och med succén med Sream. Klippningen är stundtals usel och handlingen är för skruvad och urartar med för mycket grävande i legenden om Michael Myers. Handlingen är dock mycket mer komplex än de andra filmerna i serien och filmen hade varit bättre om den hade existerat som den Producer’s cut som släppts i efterhand med dålig kvalitet av fansen.

Anledningen till att den officiella versionen verkligen suger i klippningen (speciellt märkvärt i slutet) beror på att skådespelaren Donald Pleasence avled strax efter inspelningen och då valde regissören att klippa om slutet så att Pleasences karaktär Dr. Loomis inte kunde dyka upp i eventuella uppföljare. Varför, frågar jag mig? Uppföljarna blev alltså viktigare än Pleasence sista prestation och han fick försvinna i dunkel. Donald Pleasence sköter sig dock bra i filmen och är intressantare här än i 5:an, eftersom han inte spårar ur på samma sätt.

Skådespeleriet är för övrigt inte dåligt bland de andra heller, och Paul Rudd som den comebackande karaktären Tommy Doyle är ganska intressant och värd att se, enligt mig – han är faktiskt riktigt bra. Det är dock synd att Jamie Lee Curtis inte kunde vara med som Laurie Strode och är istället utbytt mot en annan karaktär som ska föreställa en kusin till Laurie, men skådisen till henne funkar dock ganska bra om man bortser från karaktärsbytet. Men som ni hör så är historien ganska förstörd av olika anledningar.

Danielle Harris spelade karaktären Jamie i föregångarna, men här har hon ersatts av en okänd skådis. Vissa påstår att Harris tackade nej till att reprisera rollen eftersom hon tyckte att historien spårat ur, men andra påstår att de ville ha en äldre skådespelerska i rollen, som får en kontroversiell vändning i denna sjätte film. Harris fick dock sin comeback som en ny karaktär i Rob Zombies remake 12 år senare.

För fansens skull vill jag att man kunde spola tillbaka tiden och släppa Producer’s cut officiellt, för den gör Halloween-serien mer rättvisa och allting får en större logik – även om den sjätte filmen är alltför ”over the top” hur man än vrider och vänder på det. Men all respekt åt Donald Pleasence och jag hoppas att du vilar i frid. Att filmen är dålig är inte ditt fel.


2/10

2 reaktioner till “Halloween 6: The Curse of Michael Myers (1995)”

  1. Ja, Halloween 6 är verkligen usel. Jag gillar ingen av uppföljarna förutom andra (och i viss mån tredje som ju inte handlar om Myers). H20 är sevärd för Jamie Lee Curtis men Steve Miner slaktar ju verkligen hela Halloween-konceptet med sin brist på originalitet och orgie i meningslösa hommager a la Scream. Att manuset sedan är en ologisk katastrof gör ju inte saken bättre. Och Halloween Resurrection? Lauries eventuella död, Busta Rhymes och Tyra Banks tycker jag är nog talande…

  2. Instämmer, sämsta filmen i serien om man bortser från lågvattenmärket Halloween: Resurrection. Jag tycker faktiskt där finns en drös riktigt trevliga uppföljare i Halloween-serien (den andra och fjärde är riktigt bra), men som sagt den sjätte filmen är inte mycket att hurra för alls.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s