Jonas Strandberg uppvisar ”Savantsyndrom” (stand up comedy)

l9-ou8s2

Hög tid för mellanspel i halloweentider.

Jonas Strandberg är den karaktäristiske onelinerkomikern från Borås (eller åtminstone komikern som satte Borås på humorkartan). Han kanske inte ens är från Borås utan Göteborg. Mitt geografiska minne är uselt och hans bakgrund är lite dimmig.

Unge Strandberg har på något sätt tagit introvert, högfungerande autism och gjort det till en lågmäld, uttrycksfull standupform. Det är åtminstone gubben han går med och det knallar på bra för honom.

För ett antal år sedan connnectade vi i just hans dimmiga bakgrund, kring vårt gemensamma intresse för Twin Peaks och filmkultur. Kort därefter sadlade han om från självständig kulturskribent till ståuppkomiker. Efter att jag såg honom uppträda i Stockholm för vad jag tror var första gången, hösten 2013, har karriären för honom stigit.

Hundratals och åter hundratals gig på kort tid sedan dom första framträdandena (ursprungligen ett sätt att bota hans stora scenskräck) och en rad prisnomineringar har fallit på hans CV – ”Årets oneliner” på Svenska Standupgalan 2014, ”Årets nykomling” och ”Årets oneliner” (igen) på Svenska standupgalan 2015 och en finalplats i tävlingen SM i ordvitsar samma år. Branschen talar gott om honom i idel poddar och han har gästade bland annat Simon Gärdenfors podcast Arkiv Samtal redan 2015 för att summera sin karriär. Ett flertal specials med honom finns även att lyssna på Spotify.

Nu har hans släppt en 20 minuters special även på Youtube med namnet Savantsyndrom, så att du som är introvert och föredrar att sitta bakom en skärm kan få uppleva honom i livs levande rörlig form, i ”spectacular 2D”. Jag rekommenderar att du tittar på den.

Jag tycker själv att minst 30 procent av hans humor sitter i kroppsspråket, som ömsom har en nervöst innesluten laddning och ömsom signalerar för publiken en slags märklig ”jag är snäll, men jag överväger härmed avslöja att jag tagit er som gisslan i mitt sociala experiment”. Sånt behöver ses och personliga komiker med den oförargligt hänsynslösa auran bör premieras.

Följ Jonas Strandberg:
Facebook
Instagram
Twitter

Här kan du närmast se Jonas Strandberg live i 3D:
26/10: Pandora (GÖTEBORG)
29/10: Raw Comedy (STOCKHOLM)
31/10: TSKAOS (STOCKHOLM)
9/11: LKPG HA HA (LINKÖPING)
10/11: Ståuppklubben (GÖTEBORG)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s