Psychedelic Rock Top 20 – #20 – White Rabbit (Jefferson Airplane)

Psychedelic-20-header

#20. White Rabbit
(framförd av Jefferson Airplane)

20140702-114251-42171004

One pill makes you larger
And one pill makes you small
And the ones that mother gives you
Don’t do anything at all
Go ask Alice
When she’s ten feet tall

Dåvarande konstnären och modellen Grace Slick skrev 1965 ”White rabbit” innan den psykedeliska rocken hade slagit igenom på bred front. Hon befann sig dock i genrens ”Mecka” – San Francisco, och den psykedeliska paraddrogen LSD flödade i traktens fria leder.

Hon lät sig inspireras av Lewis Carrolls berömda berättelser om Alices äventyr i Underlandet och använde dem som en samhällskritisk kommentar på alla föräldrar och äldre som å ena sidan skrämdes av och föraktade LSD:n och dom hallucinogena svampar som fått fotfäste och revolutionerat den nya generationen, men å andra sidan med ro tog sina glas scotch när kvällen smög sig på och för sina barn läste godnattsagor med uppenbara kopplingar och anspelningar till dessa drogers effekter.

På ett helrött, halvfungerande piano hon köpt på sig där dom övre tangenterna slutat klinga, komponerade hon låten som en bolero i ett stadigt stegrande crescendo. Miles Davis och Gil Evans bolero från albumet Sketches of Spain (1960) fanns i bakhuvudet under formandet av hennes egna alster – en bolero hon hört på repeat under en lång LSD-tripp och inte kunnat släppa. När hon sedermera hakade på Jefferson Airplane som låtskrivare och omgående tillförde denna låt och ”Somebody to love” (skriven av brorsan) som hon dessutom framförde, hade hon puttat upp bandet till ett av dom mest välkända i världen.

”White rabbit” blev en av dom första låtarna med överhängande droganspelningar som klarade sig igenom radiocensuren. Resultatet? Den kanske största psykedeliska hitlåten genom tiderna.

Remember what the dormouse said
Feed your head
Feed your headxtumblr_mnaxo0upff1so5ik5o1_1280

2 reaktioner till “Psychedelic Rock Top 20 – #20 – White Rabbit (Jefferson Airplane)”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s