150 Greatest Songs of Psychedelic Rock: Bubblare

A-Psychedelic-Experience-header-BIG

Under ungefär fyra års tid har jag varit helfrälst i psykedelisk rockmusik och dess besläktade genreinriktningar. Psykedelia i musikform klickar så oerhört fint med mitt brusiga, komplexa och tankspridda huvud.

903a1a6802afe8192c0249c4872555fa

Denna oerhört fria, flummiga och experimentiella musikscen hade sin storhetstid mellan cirka 1966 fram till 70-talets början och som banade väg för fortsatta musikstilar som hårdrock, metal, punk, space rock och inte minst den proggressiva rocken. Musikstilen som det vidareutvecklade Pink Floyd gjorde till en osannolik kommersiell succé några år efter LSD, zen, meditation, peace and love, flower power, hippies och den kreativa förgrundsfiguren Syd Barretts vildaste dagar var förbi,

Ingen musikstil har jag återkommit till så frekvent som denna. Under denna tid har jag mer och mer konsekvent samlat alla mina favoritlåtar från denna era till en serie spellistor. 50 år efter den psykedeliska rockens tydligaste intåg 1966 med 13th Floor Elevators, The Byrds, Jefferson Airplane, Pink Floyd och kompani, har jag nu äntligen sammanställt dom 150 låtar jag gillar bäst från den musikperiod dom väckte till liv.

Pink Floyd - Piper At The Gates Of Dawn - Front

Jag tänkte därför under dom kommande fredagarna (jag tror fredagar passar fint) publicera en 30-spårig spellista per vecka genom Spotify. Jag börjar nog från toppen nästa vecka med plats 1-30, fortsätter om två veckor med plats 31-60, vidare till 61-90, 91-120 och slutligen 121-150 när vi kommit till slutet av september och halloweenperioden tar över.

Idag tänkte jag dock ”mjukstarta” med drygt ett 50-tal bubblare som inte riktigt kvalificerade sig för topp 150. Dessa låtar är dock rakt igenom välgjorda, intressanta och vissa är till och med mästerverk. Att dom trots detta inte finns med beror i dessa fall på att dom inte är tydligt psykedeliskt utformade, utan tar formen av mer grundade kärleksutlägg eller enkla popdängor men är gjorda av inflytelserika psychband.

sgt-pepper

Jag hoppas du tar dig tid och lyssnar på mitt mångåriga kategoriserande av spotifytillgänglig psychrockmusik – så när som på det fenomenala enalbumsbandet Mephistopheles (lyssna särskilt på ”Collections” och ”Vagabond queen”). Det finns oerhört fin musik du helt klart hört men också aldrig tidigare hört, i dessa spellistor. Om du inte gått den psykedeliska rockstigen mångt och länge innan mig förstås.

Så varsågoda. Här är ett femtiotal riktigt, riktigt toppenbra psykedeliska rockdängor som trots allt inte riktigt kom med i toppen. Skriv om du har problem att se eller följa listan så ordnar jag det. Jag är inte helt van vid att dela saker från spotify men jag hoppas det funkar. Förhoppningsvis skriver jag även ut låtarna i textform på topplistan, då den textuella datan klarar sig bättre genom tid och rum än spotifylistor.

9 reaktioner till “150 Greatest Songs of Psychedelic Rock: Bubblare”

 1. Kanske inte min favoritgenre men en och annan låt finns det att lyssna på.
  Av banden du listar är det väl The Beatles (Rubber soul och framåt) samt Pink Floyd (Dark side of the moon och framåt) som jag gillar bäst)
  Trevlig helg

  1. Det kommer en hel del Beatles och en hel del Floyd – dock inget från deras folkliga genombrott Dark Side of the Moon eller framåt, då jag räknar det som progressiv rock, även om Dark Side ständigt benämns i psykedeliska kretsar tack vare ett väldigt gångbart och ambitiöst musikformande. Jag gillar Wish You Were Here och Animals mycket av senare Pink Floyd, men föredrar deras tidigaste, mer oslipade och mer oberäkneliga sound som kom innan Dark Side.

   Hoppas du hittar några låtfynd ändå! Finns flera låtar nu och snart som passar lyssnare med smak för mer polerad finstämd musik i stil med Dark Side, Wish You Were Here och Animals. Jag har en benägenhet att gilla det mer harmoniska, atmosfäriska och tålmodigt uppbyggande som angränsar till det. Förvånansvärt mycket vemod faktiskt.

  1. Det brukar vara så – antingen älskar folk Bob Dylan eller så fnyser dom åt honom, hans introverta upptagenhet i texterna och hans okonventionella sångröst, haha. Bob Dylan dyker det dock inte upp mer av i mina spellistor, då ”Tambourine Man” är en av få psykedeliska låtar av honom och då är den oerhört inhöftad, då det inte finns något med den som utger den för att vara kopplad till varken psykedelika eller anspela på det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s