Twin Peaks: Uppsnack inför nya säsongen #3

Twin-Peaks-Nyheter-headerTwin-Peaks-spoilers-header

Previously on Twin Peaks:
Uppsnack inför nya säsongen #2: Hur kommer avsnittsstrukturen se ut i ”säsong 3”?

I detta uppsnack:

Re-castinginfo nyttigt att känna till oavsett inställning


landscape-1428534545-twin-peaks

Vi vet sedan tidigare att Kyle MacLachlan som spelade Agent Dale Cooper i Twin Peaks (1990-1991) och långfilmen Fire Walk With Me (1992) kommer medverka som skådespelare på något vis, i den kommande fortsättningen. Mer om mina teorier kring hans karaktär i ett kommande inlägg.

Vid detta tillfälle vill jag dock passa på att reflektera och spekulera utsikterna för castingen av övriga karaktärer inför fortsättningen. Jag känner till mer än ett dussin skådespelare som kommer medverka – både nya och gamla ansikten, men jag tänker inte ägna mig åt att avslöja eller eventuellt ”spoila” vilka alla dessa är. Jag liksom du föredrar förmodligen att bli mer överraskad när trailern släpps, eller när du ser första avsnittet på fortsättningen för första gången om ett år.

Jag vill dock säga en sak; flera gamla ansikten både från TV-serien och den viktiga långfilmen kommer dyka upp, men även flera nya ansikten. Kända namn som mindre kända.

Men det finns ett fåtal castingspekulationer som mer eller mindre går att bekräfta, som jag tror att alla har nytta av att veta i god tid innan, för att låta det få sjunka in. Casting som kan distrahera snarare än gynna åskådaren om den inte är förberedd och förlikat sig med föreställningen en tid innan.

Jag talar förstås om ”re-casting” – skådespelare som ersatt tidigare skådespelares roller. Om det kommer jag reflektera kring nu.


 

TwinPeaksHarryTruman_2

Frågetecknet kring Sheriff Harry S. Truman

En skådespelare som har tackat nej till att återvända till serien är Michael Ontkean (som spelade den lokale poliskommissarie Harry S. Truman). Michael Ontkean visade först engagerat intresse  att vara med sedan det blev klart att TV-serien kommer tillbaka och efterlyste till och med sin polisjacka som han använde i originalserien, men sommaren 2015 ändrade han sig och uppges ha tackat nej.

Spekulationerna är flera, men då han officiellt har pensionerat sig och lever ett liv i skymundan på Hawaii sedan många år tillbaka, finns möjligheten att han fick kalla handen när han fick mer specifika uppgifter om omfattningen på inspelningen. TV-serien ”växte” ju offentligt i folks kännedom från 9 avsnitt till att uppges som ganska mycket längre än 9 avsnitt. Från föreställningen om att inspelningstiden kanske skulle omfatta en vår eller sommar, blev det klart att inspelningen skulle omspänna september 2015 ända fram tills minst april 2016.

harry-coop-hugging-785x600

Ontkean kände möjligen att han inte ville göra en sådan stor uppoffring som det krävs av en gammal, pensionerad man att gå tillbaka in i arbetet över en sådan omfattande tidsrymd som inspelningen skulle kunna komma att täcka i hans framtida vardag. Det kan också innebära – men det förtäljer inte denna information, att hans rolls omfattning i manuset antingen är ickeexisterande, eller betydligt större än vad han först trodde. Jag skulle sätta mina kort på det sistnämnda. Kanske är Sheriff Harry S. Truman en av huvudkaraktärerna? Jag har ingen aning, men jag skulle inte lägga mina förväntningar på det i förhand. Det som kommer saknas mest är den dynamik Ontkean hade med Kyle MacLachlan, som Twin Peaks egen twist på Sherlock Holmes och Dr Watson, men förlusten av något bra kan också leda till utrymmet för något annat bra.

Ett bekant skådespelarnamn kopplats till produktionen och spekuleras vara Michael Ontkeans ersättare – troligen i rollen som Sheriff Truman, men kanske är han en ny sheriff. Skådespelaren i fråga är underskattade Robert Forster (Jackie Brown, Vigilante, Alcatraz), som spelade en minimal roll som poliskommisarie i David Lynchs Mulholland Drive (2001). En roll som, när Mulholland Drive fortfarande var påtänkt som ett pilotavsnitt för en TV-serie, var tänkt att utvecklas till en större roll.

fhd001MDE_Robert_Forster_002

Inte nog med det; han var faktiskt castad i rollen som Sheriff Truman redan till pilotavsnittet av Twin Peaks 1989, men blev dubbelbokad och tvingades avsäga sig rollen varpå Michael Onktean blev hans ersättare. Kan det vara så att ”cirklarna sluts”, så att säga, och Forster nu ersätter Ontkean, 26 år senare? Intressant i så fall. Sedan går det ju att ifrågasätta dom nutida likheterna mellan bägge dessa muskiga skådespelares utseendemässiga likheter.

Men Forster är en sjujäkla skådespelare och karaktär, så jag ser faktiskt det här som om möjligt ännu mer intressant. Oavsett om han spelar Truman eller en ny sheriff. Vilket inte är 100 procent klart ännu, men åtminstone 95 procent.


 

Donna Oh Donna

Frågetecknet kring Donna Hayward

Den andra skådespelaren som bestämt och inte oväntat tackat nej till att medverka är Lara Flynn Boyle (Donna Hayward i TV-serien, men inte i Fire Walk With Me där hon recastades), men ingen ersättare har varken tillkännagivits eller avslöjats, även om jag har en aning om vilken som kommer bli den tredje skådespelaren att spela karaktären. Men jag säger ingenting, då vi inte kan vara säkra på karaktärens framtid…

Lara Flynn Boyle har sedan TV-serien spelades in första gången haft en stormig relation till produktionen. Hon hade anmärkningar på hur hennes roll samt huvudrollen Kyle MacLachan (vilken hon hade en kortare romans med) skildrades i TV-serien vilket pressade manusförfattarna att skriva om vissa saker i händelseutvecklingen och det rörde om en del i seriens harmoni. Därefter tackade hon nej till att medverka i den efterföljande långfilmen Fire Walk With Me (1992) av flera skäl, men en ovilja mot kontroversiella scener, drömmar om nya roller i Hollywood och en flirt med betydligt äldre Jack Nicholson var några saker som drev henne åt andra håll.

I Fire Walk With Me för snart 25 år sedan re-castades karaktären till att spelas av Moira Kelly, som trots tydligt utseendemässiga olikheter gjorde ett fint porträtt som tog fram vad en oskuldsfull, oerfaren och något naiv Donna var innan Laura Palmers omskakande död. Skådespelarskiftet Donna gjorde kom nästan att bli symbolisk för karaktärens öde.

donna

Laura Flynn Boyle har därefter ratat  Twin Peaks-festivaler och reunions gång på gång och Twin Peaks fans är kluvna inför henne. Relationen är så att säga komplicerad. Lägg därtill att hennes ansikte demolerats efter åratal av skönhetsoperationer och hon är sedan många år tillbaka väldigt olik sin naturliga skepnad eller vad åtminstone jag ser framför mig att småstadstjejen Donna Hayward skulle set ut 25 år senare, om hon fortfarande bodde kvar i Twin Peaks åtminstone.

I slutändan behöver inte re-castade karaktärer innebära något negativt utan kanske till och med positivt, så länge du har förmågan att vänja dig vid det ologiska. För kom ihåg att det inte görs någon hemlighet att du kan casta – förlåt, kasta logiken i soptunnan när det kommer till David Lynch…

wa1wzCP


 

I nästa inlägg reflekterar jag lite kring dom skådespelare som avlidit sedan seriens och filmens slut 1992 och vad detta kan innebära för framtiden.

Fortsättning följer…

 

En tanke på “Twin Peaks: Uppsnack inför nya säsongen #3”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s