Love & Mercy (2014)

Mkrorecensioner-headerLove Mercy PosterGenre: Drama, Biografi
Produktionsland: USA
Manus: Oren Moverman, Michael A Lerner
Regi:
Bill Pohlad
Längd:
 122 min
Skådespelare:
Paul Dano, John Cusack, Paul Giamatti, Elizabeth Banks, Brett Davern, Kenny Wormald, Jake Abel, Graham Rogers,  Erin Darke, Joanna Going, Bill Camp, Nick Gehlfuss, Johnny Sneed, Teresa Cowles, Max Schneider, Erik Eidem, Diana Maria Riva, Dylan Kenin, Mark Linett, Jeff Meacham, Vince Meghrouni, Carolyn Stotesbery, Fred Cross, Tyson Ritter, Jeff Galfer, Morgan Phillips, Wayne Bastrup, Oliver Pohlad

The Life, Love and Genius of Brian Wilson

En biografi om den tillbakadragna låtskrivaren och musikern Brian Wilson, grundare till det legendariska popbandet The Beach Boys. Från hans framgångar inom musiken till hans nervsammanbrott och efterföljande möte med den kontroversiella terapeuten Dr Eugene Landy.

LOVE-MERCY-3

Satan vilken positiv överraskning det här var! Den mytologiska berättelsen om det kreativa geniet Brian Wilson som gick in i en mental kollaps, har berört mig oerhört, på nästan samma sätt som den snarlika mytologin om Syd Barrett som grundlade Pink Floyds tidiga framgångssaga samtidigt som han själv brakade ihop mentalt av pressen det medförde i kombination med drogrelaterad depression. Ja, det är verkligen moderna mytologiska sagor vi talar om när det kommer till Syd Barretts och Brian Wilsons livsöden och jag kan ju endast drömma om en Syd Barrett-filmatisering någon gång i framtiden.

”Alright, Chuck, Let’s have it… We don’t want to take 16… Here we go… I’m losing it, I’m losing the whole record… That’d be great… Something’s not happenin’… Alright, here we go, ‘I’m Grass and You’re a Power Mower’…”

60181

Här är det Oren Moverman som skrivit manuset som skildrar Brian Wilsons prövningar. Han har tidigare skrivit manus till musikerbiografimästerverket I’m Not There (2007), men även oscarsnominerats för manuset till dramat The Messenger (2009) som han även regisserade. Sedan var han med någonstans i manusprocessen för den delvis taffliga rysaren The Quiet Ones (2014), men pengarna ska in och med många kockar…

Jag tippade att alltid suveräne Paul Dano (Little Miss Sunshine, There Will Be Blood, Prisoners) skulle briljera som den unge Brian Wilson och jag älskar hans prestation (lyssna på intervjuer med Brian Wilson från perioden och du hör hur identiska dem bägge är enbart i talrytmiken) men förväntade mig inte mycket av John Cusack (High Fidelity, Being John Malkovich) som den äldre versionen. Cusack levererade verkligen genuint och rodde skådisbriljansen i hamn så det räckte och blev över. Han har nog aldrig varit bättre.

r1wg

Lägg därtill mycket – mycket, fina prestationer från Elizabeth Banks (Wet Hot American Summer, W.) som kvinnan som faktiskt bryr sig om det knepige genioffret Brian och Paul Giamatti (American Splendor, Win Win) som den narcissistiske framgångspsykopaten och terapeuten som skor sig på att kontrollera Brian. Banks har några sällsynt fina scener där hon visar klart statyettvärdig talang – liksom Giamatti även om han var det verkar till sin egen nackdel är lika suverän för ofta. Sällsamt välavvägd casting.

Carl Wilson: I’m worried about you, brother.
Brian: I think I might be losing it.
Dennis Wilson: I don’t blame you. There’s a lot to lose out there.

Det är ju synd att inte filmen skyltats mer på filmgalorna i år för det här är en riktigt bra film totalt oförtjänt satt i skymundan. Den hade ganska lätt kunnat ståta med över en handfull oscarsnomineringar i år, men där gick galan bet. Men vad spelar det för roll egentligen. Viktigast ändå är att filmen kryllar av känsliga ögonblick kring det genuint kreativa skapandet och svårigheterna som förföljer det i en kommersiell värld. Det här är för mig mer än bara en film. Den skildrar något mycket större.

4 – Manus
5 – Skådespelare
4 – Stämning
3 – Foto
5 – Musik
———-
21 – Totalt

SYDSYDSYDSYDSYDs-half


3 reaktioner till “Love & Mercy (2014)”

 1. Naaae, jag vet inte jag. Är inte stormis över biografier. Paul Dano? Gillar du den äcklig typen? Men John Cusack! Kan kanske vara nåt ändå… Får se, man vet aldrig.

  1. Jag tycker biografiska filmer är ”mjäe” jag också, då dom råkar följa samma insvarvade dramaturgi. Denna är däremot lite lätt avvikande då den berättar ur två skilda (högst intressanta) perioder ur Brian Wilsons liv, så den blir inte tomgångskörande för mig.

   Hur menar du med att Paul Dano är äcklig? 🙂 Han har gjort flera äckliga karaktärer däremot, men att han skulle vara äcklig i sig och mindre värd att se utifrån det (min tolkning av påståendet) håller jag inte med om. En av dom mest talangfulla och hängivna skådespelarna idag däremot. Robert De Niro har också spelat äckliga roller. Willem Dafoe med. Men dom är i sig inte äckliga skådespelare eller personer, mindre värda att se. Paul Dano, John Cusack och Elizabeth Banks gör sannolikt sina bästa roller i karriären alla tre. Sevärt! 🙂

   1. Hehe, jaja, jag känner inte herr Dano personligen så jag anklagar honom inte för att vara äcklig som privat. Men jag har alltid haft problem med honom på den vita duken. Både i roller där karaktärerna är äckliga OCH när han spelar karaktärer som inte är sådana. Tex i filmen Ruby Sparks där han spelar ”male lead in a romantic comedy” är han lite creepy. Min text:
    http://fripp21.blogspot.se/2012/12/ruby-sparks-2012.html

    Intressant nog jämför du med De Niro och Dafoe, båda skådisar som jag inser är duktiga men de är långt från några favoriter. De Niro är mestadels suverän, men aldrig motsatsen till äcklig. Dafoe har dock precis som Dano en äcklig ”aura” i mina ögon (helt personlig åsikt). Jag känner dock ingen av dem personligen så jag går endast av vilka vibbar de ger mig från filmer etc…

    Får se, jag ger kanske filmen chansen någon gång och då får jag se om jag ogillar Dano igen… 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s