Lost Highway (1997)

Mkrorecensioner-header lost-highway-movie-poster-1997-1020189228Genre: Mysterium, Drama, Thriller, Skräck, Surrealism
Produktionsland: USA, Frankrike
Manus: David Lynch, Barry Gifford
Regi:
David Lynch
Längd:
 134 min
Skådespelare:
Bill Pullman, Balthazar Getty, Patricia Arquette, Robert Loggia, Giovanni Ribisi, Gary Busey, Robert Blake, Jack Nance, Lisa Boyle, Natasha Gregson Wagner, Henry Rollins, Louis Eppolito, Jack Kehler, Richard Pryor

Funny how secrets travel…

När Fred kommer hem en kväll hittar han en videofilm utanför sin dörr, som är filmad inifrån hans hus. När så ytterligare ett videoband dyker upp får Fred problem. Bandet visar ett mord, och det är Fred som mördar sin fru.

big_1409617246_1382489967_image

Jag har recenserat Lost Highway en gång förut, 2012. Den recensionen finner du här, där jag går in lite mer utförligt kring filmens bakgrund och min bakgrund till filmen. Jag berör också en del spoilerrelaterade saker. Det är den mer innehållsrika recensionen och det här är den korta ”stream of consciousness”-versionen.

Vad ska jag säga? Det här är ungefär åttonde gången jag ser filmen. David Lynch är min favoritkreatör alla kategorier och Lost Highway är en av hans allra mest stämningstäta skapelser.

lh029

Fred Madison: I had a dream about you last night.
Renee Madison: Yeah? What was it about?
Fred Madison: You were in the house, calling my name, but I couldn’t find you. Then there you were, lying in bed… but it wasn’t you. It looked like you, but it wasn’t.

Jag får intensiva drömupplevelser av den som kan liknas vid trans. Mörkret bokstavligen, den ambienta ljudbilden som får mig att mentalt hamna på botten av en bäcksvart swimming pool, till tonerna av ett 90-talsmelankoliskt soundtrack som jag förr tyckte var filmens enda svaghet men nu vuxit till att bli en av filmens höjdpunkter.

3db38d34087c7b15c89220c35a521928

LA-atmosfären! Den ljumma natten, ökenvinden och hela den neo-noir/art deco/post-moderna inramningen. Mörk meditation fångat på film. En psykedelisk feberdagdröm nattetid. Finns inga ord som räcker till – du måste bara uppleva den.

Ett mörkt rum i ensamhet, en stor TV och hemmabioljudet högt uppskruvat och du kommer vara med om en unik upplevelse.

4 – Manus
4 – Skådespelare
5 – Stämning
5 – Foto
5 – Musik
———-
23 – Totalt

SYDSYDSYDSYDSYDs-half

7 reaktioner till “Lost Highway (1997)”

  1. Mmmm… Håller med om att den tål att ses om. Såg om den för några veckor sedan. Hade glömt bort hur bra den är. I was blown away. Bildarbetet är helt briljant, komposition, klipp, tempo. Wow. Soundtracket skaffade jag när jag såg filmen första gången, också det helt suveränt.

    1. Ja, filmen skulle varit väldigt effektiv stämningsmässigt även om det togs bort ljud och lämnades kvar endast bild, eller togs bort bild och lämnades kvar endast ljud. Framför allt har den en oerhörd atmosfär när kameran enbart landar på en miljöbild utan karaktärer i den, flertalet gånger. Stämningen eskalerar varje gång det görs. En krypande tomhet.

  2. Fint beskrivet, även i kort form. Älskar att jag upptäckte Lost Highway en natt framför teven utan en aning om vem David Lynch var (jag var väldigt ung). Blev helt uppslukad av det mystiska och otäcka.

    1. Låter mer än underbart – såvida du just blir uppslukad och på så sätt håller dig vaken. Är tråkigt att börja se filmer sent som är bra och sedan tvingas avbryta på grund av att ögonlocken motstridigt stängs framför en.

      …Komiskt att jag valde att dra gränsens för personen vid ögonen, på så sätt att ögonlocken stängs framför personen i fråga. Jag kan inte släppa den – till en början, omedvetna formuleringen! Det går egentligen inte att dra tydliga gränser för var en person tar slut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s