Pust #4: Splittrade ögon riktas mot psykisk ohälsa

Prousit-header

I och med självmordsdådet som ledde till 149 människors död i Alperna, fokuseras nu den mediala debatten genom nyheterna i Sverige och världen över på att det kan vara på sin plats att testa piloters psykiska hälsa i högre grad så att inte liknande självmordsdåd sker i framtiden.

Som vanligt tänker media och inflytelserika källor inte längre än näsan räcker och sällan heller vi andra.

Den naturliga debatten borde ju fokusera på om det inte äntligen är dags nu att ta ALL psykisk ohälsa inom och utanför samtliga yrkesgrupper i samhället på större allvar.

Kanske är det dags att värna om varandra och inte börja överväga hjälp mot psykisk ohälsa först när självmordsplaner och/eller psykoser har kommit på tapeten och vederbörande person SJÄLV slår larm i det stadiet.

aa22_517a5a92ddf2b373169c49e1

Annars blir det troligast inte en flygplansmassaker nästa gång, utan en kontorsmassaker, fabriksmassaker, myndighetsmassaker eller skolmassaker.

Och då kommer media och inflytelserika källor rikta debatten om den psykiska ohälsan specifikt till dessa miljöer istället, förmodligen.

Nu låg den aktuella flygplanstragedin inte inom Sveriges ansvar, men jag tycker att den är tillräckligt relevant för att elda på en konstruktiv förändring för psykvården ytterligare. Det räcker inte att agera splittrade när den psykiska ohälsan är högst kollektivt drabbande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s