Upplev hela Twin Peaks tillsammans med Absurd Cinema

Kommer-Snart-Absurd-Cinema

Efter nyheten om det stilbildande TV-seriefenomenet Twin Peaks (1990-1991) återkomst för två veckor sedan har mitt vardagsfokus på detta komplexa kultmästerverk nått en intensitet som endast kan jämföras med mitt första möte med serien, som 19-åring tidigt 2007.

Jag tänkte därför göra skäl för bloggens nya namn (Absurd Cinema) och avslöja ett framtida projekt jag tänker utföra på denna blogg, efter Stockholm Filmfestivals slut den 16 november. Då kommer jag börja glo igenom hela Twin Peaks återigen. Även om jag har tappat räkningen tror jag att det i så fall blir cirka 5:e gången jag gör det.

I samband med detta ska jag göra en ganska maffig bevakning av Twin Peaks, genom att recensera varje avsnitt var och en för sig! 

Formen för denna Twin Peaks-bevakning ska vara spoilerfri, så att du som tittare inte ska behöva bli avslöjad saker som inte ännu hänt innan dom hänt under seriens gång. Det är alltså anpassat för ”den nya åskådaren”, som ett komplement och umgänge under din första bekantskap med TV-serien. Det är förstås även läsning för ”den etablerade åskådaren”, i form av förhoppningsvis eftertänksam kritik av innehållet samt teorier och analyser för alla 30 avsnitt, i samma takt som jag ser dem.

Scene_from_Twin_Peaks_Pilot_-_Discovery_of_the_body_of_Laura_Palmer

Sedan kommer varje avsnitt innehålla grundlig basfakta som är intressant att veta samt betygsättning – både ett helhetsbetyg men även detaljbetyg för;

  1. Manus
  2. Atmosfär

Detta är enligt mig särskilt intressant då det är två komponenter som bedöms på helt olika grunder och det är också dom två komponenter som skiljer Mark Frost och David Lynch mest och samtidigt gör dem till en så pass dynamisk duo. Frosts berättande och Lynchs stämningsbildande var det som skapade serien och bägge komponenter skiftar nämnvärt under seriens gång av olika anledningar samt olika manusförfattare och regissörer. Tillsammans med helhetsintyget kan det bli kul att se hur mycket dessa olika kvaliteter skiftar allt eftersom.

Och som sagt, inga avslöjanden kommer ske om händelser i TV-serien innan dom skett. Jag kommer ge Twin Peaks chansen att utveckla sig själv och enbart analysera det avsnitten dessförinnan redan skildrat! Jag lägger stort värde i den optimala upplevelsen. 

ronette-pulaski-bridge-snoqualmie

Mitt första möte med serien 2007 förändrade mitt liv då den på ett unik sätt fyllde ett tomrum i mitt medvetande. Det var som att jag alltid hade haft en själslig förbindelse till TV-seriens dimmiga skogsområden med alla dess mysterier och att mitt liv tog vid på allvar när jag äntligen länkades samman med detta kultfenomen.

Eftersom Twin Peaks betyder så mycket för mig och jag tidigare skrivit på tok för lite om David Lynch på den här bloggen – trots att både serien och Lynch är det bästa jag vet, så känner jag att mitt Twin Peaks-projekt är en fin möjlighet att ändra på det och samtidigt ge nya åskådare en expanderad upplevelse genom ytterligare perspektiv utan att behöva leta vidare efter frågor och svar och riskera att bli avslöjad mer än vad som är önskvärt.

Min Twin Peaks-genomgång ska vara som en spoilerfri, säker hand genom hela Twin Peaks-upplevelsen, för den som vill veta mer utan att få reda på för mycket eller för den som vill få en passionerad persons perspektiv på innehållet.

Det hoppas jag i alla fall kunna ge, med start i november!

2 reaktioner till “Upplev hela Twin Peaks tillsammans med Absurd Cinema”

  1. Lysande idé. Jag kommer följa ditt projekt, både som läsare av din blogg och se om serien själv om jag hinner med. Har ju också Decennier-projektet för 80-talet under december månad. Men så mycket jag hinner ska jag haka på. Hoppas att du inte tänker hålla ett superhögt tempo?

    Jag såg och älskade Twin Peaks när den gick på svensk tv för alla dessa år sedan. Jag såg inte ens alla avsnitten, som det ofta blev på den tiden, missade man en vecka så var det bara surt sa räven. Och jag har faktiskt inte sett om serien sen dess. Jag är alltså så nära en ”ny åskådare” man kan vara utan att vara det. Jo, jag vet vem som dödade Laura Palmer, det var ju….. 😉

    1. Haha, mitt tempo blir nog inte särskilt högt. Snittar jag tre avsnitt i veckan överträffar jag mig själv, men snittet lär ligga där under tror jag – 2 avsnitt i veckan kanske, cirka. Det är kul med folk som hänger med på tåget så det är du givetvis välkommen att göra. 🙂

      Känner jag mig själv kommer jag vilja se om serien snabbare än jag hinner skriva om den, men bägge saker i kombination gör att jag hoppas kunna balansera och varken se allt för hastigt eller skriva om det för långsamt. Vanligtvis när jag sett om serien har det varit ganska intensivt men nu håller jag mig cool vilket känns lugnt och trevligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s