Jason Goes to Hell: The Final Friday (1993)

Halloween-banner-2014Genre: Skräck, Action, Slasherjason_goes_to_hell_poster_02 Produktionsland: USA
Manus: Jay Huguely, Dean Lorey
Regi: Adam Marcus
Längd: 89 min
Skådespelare: John D LeMay, Kari Keegan, Erin Gray, Allison Smith (I), Steven Williams, Kane Hodder, Steven Culp, Rusty Schwimmer, Richard Gant, Leslie Jordan, Billy Green Bush, Kipp Marcus, Andrew Bloch, Adam Cranner

Den nionde filmen i serien blev den första att produceras av New Line Cinema, bolaget bakom Terror på Elm Street-filmerna och långt senare The Lord of the Rings– och The Hobbit-trilogierna. Jason Goes to Hell är den enda Fredagen den 13:e-filmen som kom på nittiotalet. Den regisserades av Adam Marcus med Kane Hodder i rollen som Jason Voorhees för tredje gången, och är hatad av de flesta fans och kritiker.

En FBI-operation lyckas spåra den notoriske seriemördaren Jason Voorhees och spränga honom i småbitar, men på bårhuset blir en rättsläkare hypnotiserad av Jasons hjärta och äter det. Jason har nu rättsläkarens kropp i besittning, och han lämnar ett spår av blod och död efter sig i ett mönster som tyder på att han är på väg tillbaka till Crystal Lake. Prisjägaren Creighton Duke har lovat allmänheten att han ska döda Jason en gång för alla, och han påstår att han är den enda som vet hur man gör det.

Jason Goes To Hell The Final Friday 5

Den frånskilde fadern Steven Freeman blir oskyldigt anklagad för mordet på sin före detta flickväns mor, som i själva verket mördades av Jason i en annan kropp. I fängelset förklarar Creighton Duke för Steven att kropparna som Jason tar i besittning förfaller efter ett tag, och att han måste besitta en släkting för att återfödas ordentligt. Det är dessutom bara en släkting, en Voorhees, som kan döda Jason för gott. Stevens före detta flickvän Jessica visar sig vara besläktad med familjen Voorhees, och nu måste hon skicka Jason till helvetet en gång för alla.

Jason Goes to Hell är utan tvekan den sämsta filmen i Fredagen den 13:e-serien. Manuset är så rörigt att jag blev alldeles yr i huvudet bara av att skriva ned handlingstexten ovan, och då är den ändå bara en kort sammanfattning av filmen.

Jason Goes To Hell The Final Friday 4

Jag kan börja med att ta upp vad som är riktigt bra med filmen, för det är bara tre saker: Jasons look (det lilla man får se av honom) är riktigt cool, en av de bästa i serien och troligtvis den allra mest kreativa. Creighton Dukes replik ”Well, that makes me think of a little girl in a pink dress, sticking a hotdog through a donut.” som svar på vad han tänker på när han hör namnet Jason Voorhees är troligtvis den bästa repliken i hela serien och kanske rentav en av de bästa filmreplikerna någonsin.

Slutscenen där (varning för spoilers) Freddy Kruegers arm kommer upp ur marken och drar ned Jasons hockeymask i helvetet är ett av de bästa skräckfilmssluten jag har sett. Utöver de tre riktigt bra sakerna kan jag vara lite snäll och säga att filmens inledning är bra, och skådespeleriet och musiken är bättre än i många andra av seriens filmer.

Jason Goes To Hell The Final Friday 2

I övrigt är dock filmen tyvärr inte mycket att skryta med. Hela den nya mytologin med Jason som någon slags kroppsbesittande demon och grejen med hans släkt är verkligen inte något som man kan komma dragande med i den nionde filmen i en serie utan att det blir dåligt och hela filmen känns mer som ett Arkiv X-avsnitt (ett dåligt sådant) än en Fredagen den 13:e-film. Jag har dessutom många gånger hört och läst att filmen är en ripoff på en annan film som heter The Hidden, men den filmen har jag inte sett än, så jag kan inte uttala mig närmare om det.

Jason Goes to Hell befinner sig längst ned på många fans listor, och där hör den hemma.

Jason.Goes.to.Hell.The.Final.Friday.1993.1080p.BluRay.x264.YIFY.mp4_snapshot_00.11.48_[2014.02.20_22.08.49]

Visste du att:

Kane Hodder, som spelar Jason Voorhees, har även en liten roll som en säkerhetsvakt i början av filmen. Det är dessutom hans arm som föreställer Freddy Kruegers arm i den sista scenen.

Filmens titel skulle urpsrungligen vara ”Friday the 13:th Part IX: The Dark Heart of Jason Voorhees”.

Den här filmen innehåller en del rekvisita från andra skräckfilmer: Necronomiconboken från Evil Dead II: Dead by Dawn, en låda från Creepshow och en klätterställning från The Birds.

HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-2HLLWN-Betyg-2HLLWN-Betyg-2HLLWN-Betyg-2HLLWN-Betyg-2HLLWN-Betyg-2HLLWN-Betyg-2HLLWN-Betyg-2HLLWN-Betyg-2

/Gästrecension av Christer Hedström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s