Friday the 13th Part VI: Jason Lives (1986)

Halloween-banner-2014Friday-the-13th-Part-6-PosterGenre: Skräck, Komedi, Slasher, Action
Produktionsland: USA
Manus: Victor Miller
Regi: Tom McLoughlin
Längd: 86 min
Skådespelare: Jennifer Cooke, David Kagen, Thom Mathews, Renée Jones, Kerry Noonan, Darcy DeMoss, Tom Fridley, Alan Blumenfeld, Matthew Faison, Ann Ryerson, Tony Goldwyn, Nancy McLoughlin, Ron Palillo, CJ Graham, Vincent Guastaferro

Efter den femte filmens minst sagt skeptiska bemötande av såväl fans som kritiker bestämdes det att Jason Voorhees skulle återupplivas. Den sjätte delen i den långlivade serien regisserades av Tom McLoughlin. Thom Mathews tog över rollen som Jasons värdige motståndare Tommy Jarvis och rocklegenden Alice Cooper bidrog med ett hett soundtrack till filmen. Fredagen den 13:e del 6 är troligtvis den mest populära filmen i serien.

Friday_The13thpart_VIJason_Lives_2

Jason Voorhees är sedan länge död och begraven, men Tommy Jarvis är övertygad om att han måste förinta Jason fullständigt för att bli kvitt sina plågsamma vanföreställningar. Tillsammans med en kamrat har Tommy rymt från mentalsjukhuset där han vistades för att gräva upp Jasons grav och förinta hans kvarlevor. Istället råkar Tommy återuppliva Jason, vars första gärning blir att mörda Tommys kamrat. Både Tommy och Jason beger sig genast mot Crystal Lake, som för att undslippa sitt ökända rykte har döpts om till Forest Green. Tommy för att varna befolkningen för Jasons återkomst och Jason för att fortsätta mörda sommarkollots personal och alla som kommer i hans väg.

Friday_The13thpart_VIJason_Lives_8

Fredagen den 13:e del 6 är den perfekta kombinationen av skräck och humor, och den är min absoluta favorit i serien. Allting i den här filmen fungerar och klickar på ett så underbart sätt. Musiken är den bästa i serien, manuset är det bästa i serien, skådespeleriet är i toppform och humorn är nästan obeskrivligt bra. Allt från vanlig skämtsam dialog till subtil satir till popkultursreferenser är helfestligt, och trots all humor lyckas filmen ändå bibehålla en kusligt gotisk visuell ton vid vissa lämpliga tillfällen.

Friday_The13thpart_VIJason_Lives_30

Thom Mathews gör rollen som Tommy Jarvis mycket större rättvisa än John Shepherd från femman, dels för att han är en bättre skådespelare, dels för att han får mycket bättre material att jobba med och dels för att han känns mycket mer som en äldre version av Corey Feldman i fyran än vad Shepherd gjorde. Filmens tre huvudkaraktärer (förutom Jason då) är alla väldigt lättomtyckta. Förutom Tommy är det Sheriff Garris, som spelas av David Kagen (en man som för övrigt är väldigt lik J.K. Simmons, Jameson från Sam Raimis Spider-Man-trilogi) och sheriffens dotter Megan som styr filmens handling. Dessa tre karaktärer har suverän personkemi emellan sig i alla riktningar.

Friday_The13thpart_VIJason_Lives_28

Den enda dåliga skådespelaren i filmen är Vincent Guastaferro, som spelar Sheriff Garris högra hand Rick, men han är dålig på ett så roligt sätt att det bara bidrar till filmens redan enorma dragningskraft. Jag vet inte hur många gånger jag och mina kompisar har citerat hans repliker. Den ständigt återkommande Jason är mycket väl genomförd i både utseende, mordmetoder och skådespel. Det är dessutom väldigt tillfredsställande att få se Jason och Tommy mötas öga mot öga igen, eftersom det inte riktigt blev så i femman.

Jag vet att jag redan har sagt att filmens musik är bra, men Alice Coopers tre låtar ”Teenage Frankenstein”, ”Hard Rock Summer” och ”He’s Back (The Man Behind the Mask)” och Felony-låten ”Animal” är alla verkligen värda att lyssna på. Fullt betyg till denna fantastiska film.

Friday_The13thpart_VIJason_Lives_21

Visste du att:

  • I det ursprungliga manuset var Jason Voorhees far, Elias, med i slutet av filmen. Detta är det närmaste karaktären har kommit att figurera i någon av filmerna.
  • Tom Fridley, som spelar karaktären Cort, är John Travoltas systerson.
  • Filmen innehåller ett flertal referenser till folk i skräckfilmsbranchen. Några exempel på dessa är ”Cunningham Road” (Sean S. Cunningham regisserade den första Fredagen den 13:e-filmen), en affär som heter ”Karloff’s” (Boris Karloff var en känd skräckskådespelare som var mest känd för sin roll som Frankensteins monster) och en stad som heter ”Carpenter” (John Carpenter har regisserat ett flertal skräckfilmer, men är mest känd för Halloween).

HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-1

/Gästrecension av Christer Hedström

”Starts friday August 1st at a theatre near you…”

Kolla också in Joe Bob Briggs presentation av sjätte Fredag-filmen i MonsterVision!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s