Halloween 6: The Curse of Michael Myers (1995)

Halloween-banner-2014H6 Halloween 6 posterGenre: Ockult skräck, Slasher, Mysterium
Produktionsland: USA
Manus: Daniel Farrands
Regi: Joe Chappelle
Längd: 88 min
Skådespelare: Donald Pleasence, Paul Rudd, Marianne Hagan, George P Wilbur, Kim Darby, Mitch Ryan, Bradford English, Keith Bogart, Mariah O’Brien, Leo Geter, J C Brandy, Devin Gardner, Susan Swift

Den sjätte Halloweenfilmen tog lång tid på sig. Efter femman visste inte riktigt producenterna i vilken riktning de skulle gå, och under första halvan av nittiotalet bollades det med en hel del olika idéer, både gällande manus och potentiella regissörer. Till slut blev valet av regissör Joe Chappelle. Danielle Harris ville återvända till sin roll som Jamie Lloyd, men då bolaget inte ville betala henne vad hon begärde (5000 dollar) byttes hon ut. Denna film blev Donald Pleasences sista film, då han dog strax efter inspelningen.

H6 17

Sex år har gått, och ingen vet var Michael Myers och hans systerdotter Jamie befinner sig. Många har antagit att de är döda. Doctor Loomis har dragit sig tillbaka och bor nu i ett litet hus på landet. Sanningen är att Michael och Jamie hålls gömda av en mystisk kult, och Jamie föder ett barn som denna kult verkar väldigt intresserade av. Jamie lyckas fly från kulten tillsammans med sitt barn, men Michael följer efter dem. Jamie ringer efter hjälp strax innan Michael dödar henne.

Jamies barn lever och hittas av Tommy Doyle, pojken som Laurie Strode satt barnvakt åt för längesedan (spelad av Paul Rudd i hans första filmroll). Tommy försöker tillsammans med Doctor Loomis, Kara Strode (en avlägsen släkting till Laurie) och Karas son Danny ta reda på vad det egentligen är som pågår, och överleva allhelgonaafton och Michael Myers återkomst.

H6 13

Jag befinner mig i en minoritet av fans som tycker om den här filmen. Jag älskar den spöklika atmosfären, den mystiska handlingen och den överliggande nittiotalskänslan i den. Det är kul att se Paul Rudd så ung, och i något annat än en komedi, och jag tycker faktiskt att den här filmen är ett värdigt avslut på Donald Pleasences karriär. De problem som filmen har ligger mest i manusändringar och omklippningar som stundtals förstör filmens flyt. Det finns en karaktär i filmen som heter Barry Simms, och han är utan tvekan den bästa comic relief-karaktären jag någonsin sett i en skräckfilm. Allt han säger är asroligt.

H6 1

Jag tror att en av huvudanledningarna till att så många ogillar filmen är för att de föredrar realistiska Halloweenfilmer (vilket jag tycker känns ganska absurt eftersom Michael Myers ändå har varit mer eller mindre odödlig ända sedan första filmen), men om man gillar det ockulta och inte har något emot att handlingen blir lite flummig så tror jag att det är lättare att uppskatta filmen. Rent visuellt sett tycker jag att filmen är den bästa och läskigaste i serien.

H6 16

Visste ni att:

    • Det finns en annan version av filmen som heter Halloween 6: The Producer’s Cut. Denna version är väldigt olik den vanliga versionen, och merparten av seriens fans föredrar Producer’s Cut-versionen. Denna version har aldrig släppts i något officiellt hemvideoformat förrän nu (i den nya blu-ray-boxen som innehåller alla filmer i serien).
    • Quentin Tarantino var ett tag påtänkt att regissera filmen, men med ett helt annat, tidigare manus.
    • Det var ursprungligen tänkt att John Strode skulle se Halloween 3: Season of the Witch på tv, säga något i stil med ”Who watches this shit?” och stänga av teven.

HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-2HLLWN-Betyg-2

/Gästrecension av Christer Hedström

En tanke på “Halloween 6: The Curse of Michael Myers (1995)”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s