Halloween 5: The Revenge of Michael Myers (1989)

Halloween-banner-2014H5 0Genre: Skräck, Slasher
Produktionsland: USA
Manus: Dominique Othenin-Girard, Shem Bitterman, Michael Jacobs
Regi: Dominique Othenin-Girard
Längd: 96 min
Skådespelare: Donald Pleasence, Danielle Harris, Ellie Cornell, Beau Starr, Tamara Glynn, Jeffrey Landman, Wendy Foxworth

Halloween 5 spelades in omedelbart efter fyran och kom ut året därpå. Skådespelarna Donald Pleasence, Danielle Harris, Ellie Cornell och Beau Starr var tillbaka, och för regin stod den excentriske fransmannen/schweizaren Dominique Othenin Girard.

H5 8

Ett år har gått sedan Jamie Lloyd förföljdes av sin mordiske morbror Michael Myers, och nu är det dags igen. Jamie ligger på ett barnsjukhus och kan inte prata sedan hon attackerade sin mor året innan. Doctor Loomis är övertygad om att Jamie vet var Michael finns. Michael återvänder till Haddonfield, ursinnigare än någonsin och med Jamie som mål.

Halloween 5 är tyvärr enligt mig sämre än alla sina föregångare. Det minns många rejäla missar som drar ned den i mina ögon, varav de värsta två är att Michaels barndomshem inte alls ser ut som huset från tidigare (och senare) filmer i serien och att det ska föreställa att Michael har samma mask på sig som han hade i fyran trots att den ser helt annorlunda ut. Filmen gör ett ganska dåligt jobb med att följa upp fyran, inte kontinuitetsmässigt (många karaktärer är tillbaka och den utspelar sig bara ett år senare) men med tanke på att fyrans slut var så oväntat och kontroversiellt så tycker jag att femman fegade ur och tog udden av vad som kunde ha varit.

H5 5

En annan grej som jag inte tycker om är gestaltningen av Doctor Loomis, vilket troligtvis inte var Donald Pleasences fel, utan förmodligen regissören. Doctor Loomis har visserligen alltid varit ganska barsk, men det har ändå alltid funnits ett element av mysgubbe i honom. Nu är han bara arg på ett obehagligt sätt och jag misstänker att Jamie är nästan lika rädd för honom som hon är för Michael.

En sak som filmen åtminstone lyckas med är att hålla liv i serietraditionen att ha ett oväntat och minnesvärt slut. Nu låter det kanske som att jag hatar filmen eftersom jag har varit så hård mot den, men det finns en del bra grejer med den också, och den är långt ifrån den sämsta filmen i serien.

hall5blu_shot6nl

Visste ni att:

    • Den mystiske mannen i svart spelades av Don Shanks – samme man som spelar Michael Myers, eftersom filmskaparna lekte med tanken på att han skulle vara Michaels tvillingbror.
    • Det var ursprungligen tänkt att Michael Myers skulle mörda Rachel genom att köra ned en sax i halsen på henne. Ellie Cornell (som spelar Rachel) tyckte att detta var för vulgärt och bad om att de ändrade mordet, därför hugger Michael istället ihjäl Rachel med saxen.
    • Den här filmen introducerar konceptet med Thorn-förbannelsen (via en symbol som syns på Michael Myers handled och på en vägg i hans barndomshem). Detta skulle bli en viktig del av handlingen i Halloween 6: The Curse of Michael Myers.

HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-2HLLWN-Betyg-2HLLWN-Betyg-2HLLWN-Betyg-2HLLWN-Betyg-2

/Gästrecension av Christer Hedström

Jimmys fotnot: Under halloween-temat 2010 recenserade även jag denna film. Jag tyckte aningen bättre om den (mycket tack vare ”småungen” Danielle Harris) och påstod även att den höll bättre än valfri Fredagen den 13:e-film… en åsikt jag med ett antal års perspektiv till viss del tar tillbaka, men inte med överdriven marginal. Den recensionen återfinns här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s