Halloween 4: The Return of Michael Myers (1988)

Halloween-banner-2014H4 posterGenre: Skräck, Slasher
Produktionsland: USA
Manus: Benjamin Ruffner, Alan B McElroy, Danny Lipsius, Larry Rattner
Regi: Dwight H Little
Längd: 88 min
Skådespelare: Donald Pleasence, Ellie Cornell, Danielle Harris, Beau Starr, George P Wilbur, Kathleen Kinmont, Michael Pataki, Carmen Filpi

Efter att ha sett hur besvikna fansen blev över avsaknaden av Michael Myers i Halloween 3 bestämde sig filmskaparna för att ta tillbaka honom i den fjärde filmen. Halloween 4 kom ut 1988, sex år efter trean (det dittills längsta uppehållet mellan två filmer i serien) och tio år efter originalet. Tillsammans med Michael var även Doctor Loomis tillbaka, återigen spelad av Donald Pleasence.

H4 2

Michael Myers har sedan sjukhusbranden tio år tidigare legat i koma på Ridgemont Federal Sanitarium, men av juridiska skäl måste han nu flyttas därifrån. När Michael får reda på att han har en systerdotter som bor i hans hemstad Haddonfield vaknar han till liv och rymmer för att hitta henne och döda henne. Lyckligtvis överlevde även Doctor Loomis branden, och han är återigen fast besluten att stoppa Michael.

Jag fullkomligt älskar den här filmen. Den var den första skräckfilmen jag någonsin såg, och den är min absoluta favoritfilm i serien. Faktum är att den mycket väl kan vara min favoritskräckfilm överhuvudtaget. Regissören Dwight H. Little (som jag aldrig har sett någon annan film av) lyckas på ett makalöst sätt ge filmen en visuell ton som på samma gång säger ”ljuva åttiotal” och ”klassisk spökhistoria”.

H4 5

Han lyckas även locka fram de bästa rollprestationerna ur de återkommande Halloweenskådespelaren Donald Pleasence och nya huvudrollen Danielle Harris (som kom att vara med i tre Halloweenfilmer till, men i två olika roller). Danielle Harris är en mycket begåvad barnskådespelerska som gör ett sårbart, men mycket mänskligt porträtt av Michael Myers ständigt jagade systerdotter. Filmens början och filmens slut ger mig båda gåshud av positiva skäl, och eftersom det är början och slutet som ramar in en film så är ju det något som är väldigt bra.

Jag tycker dessutom att karaktäriseringen av Doctor Loomis är bättre i den här filmen än i någon av de andra filmerna (inklusive ettan), och Donald Pleasence får många minnesvärda repliker att jobba med. På tal om det, här känner jag att jag liksom med ettan måste slänga in ett Doctor Loomis-citat:

”Michael? Why now? You waited ten years. I knew this day would come. Don’t go to Haddonfield. If you want another victim, take me, but leave those people in peace. Please. Michael. God damn you.”

H4 18

Visste ni att:

    • Eftersom pumpor inte var i säsong under inspelningen använde man squash som målades om för att likna pumpor.
    • Författaren Dennis Etchison, som tidigare hade skrivit bokadaptionerna av Halloween 2 och Halloween 3 under pseudonym, skrev ett manus för Halloween 4. Seriens numera avlidne producent Mohammad Akkad tackade nej till det för att han tyckte att det var för intellektuellt.
    • En av seriens roligaste missar inträffar när Michael Myers i några sekunder har en annan mask med blont hår på sig.

HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-1

/Gästrecension av Christer Hedström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s