Halloween 2 (1981)

Halloween-banner-2014halloween_ii_xlgGenre: Skräck, Slasher
Produktionsland: USA
Manus: John Carpenter, Debra Hill
Regi: Rick Rosenthal
Längd: 92 min
Skådespelare: Jamie Lee Curtis, Donald Pleasence, Charles Cyphers, Lance Guest, Hunter von Leer, Nancy Stephens, Jeffrey Kramer, Leo Rossi, Gloria Gifford, Pamela Susan Shoop, Dick Warlock, Tawny Moyer, Ana Alicia, Cliff Emmich, John Zenda

Halloween 2 gör något som ytterst få uppföljare har gjort: den fortsätter precis där ettan slutade. John Carpenter var fortfarande involverad som författare men denna gång fylldes regissörsstolen av Rick Rosenthal, som långt senare även skulle regissera den avskyvärda Halloween: Resurrection (vi kommer till den).

Halloween_II_20

Laurie Strode blir förd till sjukhuset Haddonfield Memorial Hospital, för sina skador från första filmen. Doctor Loomis fortsätter febrilt sitt sökande efter Michael Myers, och invånarna i den lilla staden är upprörda över morden. Michael tar sig till sjukhuset för att fortsätta förfölja Laurie, och vi får lära oss att Laurie i själva verket är Michaels lillasyster.

Även om jag inte tycker lika mycket om den här filmen som de flesta andra Halloweenfans tycks göra (jag rankar den ungefär i mitten av serien) så tycker jag väldigt mycket om den. Stämningen och musiken är om möjligt ännu kusligare än i första filmen, och större delen av handlingen utspelar sig på ett nästintill tomt sjukhus, vilket bidrar till en ytterst obehaglig atmosfär.

Halloween_II_27

En sak som jag verkligen gillar med filmen och som gör den ganska unik är att det är natt och därför mörkt nästan hela filmen. Det är bara i de sista två till tre minuterna som det är dagsljus. Den typiska strukturen för slasherfilmer som utspelar sig över en dag, vilket många av Halloween– och Fredagen den 13:e-filmerna gör är nämligen att det är dag först, och då får man lära känna karaktärerna, sedan blir det mörkt och då börjar morden. Genom att utspela sig under natten direkt efter ettan känns denna film mindre som en uppföljare och mer som en fortsättning, om ni förstår vad jag menar. Filmen lyckas liksom sin föregångare att ge oss ett mycket minnesvärt slut.

Halloween_II_34

Visste ni att:

  • Trots att Michael Myers mask ser väldigt annorlunda ut i jämförelse med masken han bar i ettan så är det faktiskt exakt samma mask. Den blev sliten mellan inspelningarna.
  • Kameramannen som filmar nyhetsinslaget utanför Michael Myers barndomshem är en ung Dana Carvey (Garth från Wayne’s World).
  • John Carpenter har erkänt att han var full när han kom på att Laurie Strode skulle vara Michael Myers syster.

HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-2HLLWN-Betyg-2HLLWN-Betyg-2

/Gästrecension av Christer Hedström

3 reaktioner till “Halloween 2 (1981)”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s