Halloween (1978)

Halloween-banner-2014halloween-1978-posterGenre: Skräck, Slasher
Produktionsland: USA
Manus: John Carpenter, Debra Hill
Regi: John Carpenter
Längd: 91 min
Skådespelare: Jamie Lee Curtis, Donald Pleasence, Kyle Richards, Charles Cyphers, Arthur Malet, Brian Andrews, Tony Moran, Nancy Kyes, John Michael Graham, Nancy Stephens, Mickey Yablans, Brent Le Page, Adam Hollender, Robert Phalen, Will Sandin, P J Soles

Halloween, eller Alla Helgons Blodiga Natt, som den hette när den först kom till Sverige, blev regissören John Carpenters (min favoritregissör) stora genombrott. Den är en enormt viktig stöttepelare, både för slashergenren och för skräckgenren i stort. Många anser att Halloween är den bästa skräckfilmen någonsin, bland andra Elijah Wood (Frodo från Sagan om Ringen). I en dokumentär om Halloweenfilmerna hörde jag en gång John Carpenter säga ”less is more” (mindre är mer), och det fastnade i mitt huvud och har blivit lite av ett mantra för mig när jag skriver manus. Vad han menade med detta är att det är läskigare att visa mindre av mördaren eller monstret, och mindre blod. Detta fungerade galant i Halloween, som för det mesta håller mördaren, Michael Myers, halvdold i skuggorna och knappt visar något blod alls. Det här konceptet kanske kan vara lite svårt för dagens blodtörstiga ungdomar att förstå, men saken är den att det man inte ser blir läskigare än det man ser, eftersom man då får använda sin egen fantasi för att fylla i hela bilden.

h2

Filmens handling är mycket enkel: När Michael Myers var sex år gammal högg han ihjäl sin storasyster. Efter att ha suttit på mentalsjukhus i femton år rymmer han, och hans psykiatriker, Doctor Sam Loomis (spelad av den avlidne och absolut underbare Donald Pleasence) är besatt av att stoppa honom innan han mördar igen. Den smarta men blyga tonårstjejen Laurie Strode (spelad av Jamie Lee Curtis i hennes första filmroll) och hennes vänner förföljs av Michael på allhelgonaafton.

Halloween_12

Stämningen i filmen är underbart kuslig, och det beror enligt min åsikt på tre komponenter: den visuella tonen, valet av mask och klädsel till Michael Myers, och sist men inte minst musiken. John Carpenter komponerade musiken själv (vilket han har gjort i de flesta av sina filmer) och den är simpel men effektiv. Själva temalåten kan nästan vem som helst lära sig att spela på piano på bara ett par minuter, men den slutar aldrig att krypa i skinnet på en. Skådespelarna gör ett bra jobb, och i ytterligare ett genidrag av Carpenter lät han sin flickvän, Debra Hill, skriva dialogen mellan tonårstjejerna, så att den för en gångs skull låter naturlig och realistisk. Doctor Loomis är en härlig karaktär, som sätts i samband med den lilla staden Haddonfields polischef, Sheriff Leigh Brackett (spelad av Charles Cyphers) så att den gode doktorn kan leverera härligt mysrysliga repliker och monologer om hur ond Michael Myers är, vilket både bygger upp stämningen och hjälper oss att förstå Michaels karaktär.

Halloween_69

I dokumentären som jag nämnde tidigare säger någon (jag kommer tyvärr inte ihåg vem) att Michael Myers är lite som Frankensteins monster, men istället för att vara sammansatt av olika likdelar är han sammansatt av kameravinklar, musik och ljussättning. Detta tyckte jag var en bra beskrivning som (åtminstone i den här första filmen) stämmer klockrent. Jag ska inte spoila filmens slut, ifall att ni inte har sett den (gör det isåfall!) men jag kan iallafall säga att slutet fortfarande ger mig gåshud till denna dag.

Jag känner att jag måste slänga in ett citat från Doctor Loomis här:
”I met this six-year old child, with this blank, pale, emotionless face, and the blackest eyes. The Devil’s eyes. I spent eight years trying to reach him, and then another seven trying to keep him locked up, because I realized that what was living behind that boy’s eyes was purely, and simply… evil.”

Halloween_51

Visste ni att:

  • Michael Myers mask var ursprungligen en mask föreställande Captain Kirk (William Shatner) från Star Trek, som sedan målades vit och ändrades lite på runt ögonen och håret. Detta var helt enkelt för att budgeten var låg och det var den billigaste masken i affären.
  • Det var sommar när filmen spelades in, så handgjorda löv av papper användes under hela inspelningen. Dessa löv samlades upp efter en scen för att återanvändas i en annan.
  • Filmen skulle ursprungligen heta The Babysitter Murders.

HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-1HLLWN-Betyg-1

/ Gästrecension av Christer Hedström

4 reaktioner till “Halloween (1978)”

    1. Den är lite långsam med dagens slashers i mer färskt medvetande. Dock har den betydligt mindre jumpscares än just dagens slashers så där ligger den i framkant – men nu är slashers inte en genre som passar alla lika väl så kvaliteten går alltid att diskutera. Dock ett givet ess i genren enligt mig! /Jimmy

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s