I backspegeln #13: 25 års 25 bästa filmer (1988-2013)

I-Backspegeln3

I denna episods ”I backspegeln” tar jag konceptet väldigt bokstavligt och blickar tyst och stilla bakåt hela vägen till 1988.

Det har tydligen (enligt okända källor) gått en internationell trend de senaste dagarna att lista de senaste 25 årens 25 bästa filmer och det upplägget gillar jag skarpt. Framför allt eftersom jag själv är 25 år gammal och det innebär att jag listar de bästa filmerna under min livstid, vilket också på något vis innefattar det vi på ett sätt skulle kunna kalla för ”moderna klassiker”.

En av anledningarna till att jag har startat denna bloggserie var ju för att kunna skriva kortfattat (med mina mått mätt) och det var också något av ett nyårslöfte. I och med denna ”top 25”-lista tar jag detta till sin spets genom att presentera mina favoritfilmer de senaste 25 åren med endast namn och bild.

Med så pass många filmer får du nog ändå en hyfsad inblick i min filmsmak och förhoppningsvis finns det åtminstone en eller annan film du ännu inte sett och därför blir mer nyfiken på? Hoppas det.

??????????????????????????????????????????????????????

1. Twin Peaks: Fire Walk With Me (David Lynch, 1992)

0000225784

2. Mulholland Drive (David Lynch, 2001)

MURDER MULTIPLE CHILD TEEN

3. Paradise Lost: The Child Murders at Robin Hood Hills (Joe Berlinger & Bruce Sinofsky, 1996)
3. Paradise Lost 2: Revelations (Joe Berlinger & Bruce Sinofsky, 2000)
3. Paradise Lost 3: Purgatory (Joe Berlinger & Bruce Sinofsky, 2011)

titanic_3d_34

6. Titanic (James Cameron, 1997)

lostintranslation200372j

7. Lost in Translation (Sofia Coppola, 2003)

Irreversible9

8. Irreversible (Gaspar Noé, 2002)

eyes-1

9. Eyes Wide Shut (Stanley Kubrick, 1999)

drive409

10. Drive (Nicolas Winding Refn, 2011)

TheTreeOLife

11. The Tree of Life (Terrence Malick, 2011)

72343dz0n3

12. Léon (Luc Besson, 1994)

07_shaun_of_the_dead_blu-ray

13. Shaun of the Dead (Edgar Wright, 2004)

The Devil and Daniel Johnston img_7176

14. The Devil and Daniel Johnston (Jeff Feuerzeig, 2005)

LukasMoodysson8

15. Lilja 4-ever (Lukas Moodysson, 2002)

the-assassination-of-richard-nixon

16. The Assassination of Richard Nixon (Niels Mueller, 2004)

ghostwriter1135

17. The Ghost Writer (Roman Polanski, 2010)

ab7916aewi

18. Inglourious Basterds (Quentin Tarantino, 2009)

TakeShelter11

19. Take Shelter (Jeff Nichols, 2011)

heatblu_shot15l

20. Heat (Michael Mann, 1995)

LARGE into the wild blu-ray7

21. Into the Wild (Sean Penn, 2007)

Boogie+Nights-011

22. Boogie Nights (Paul Thomas Anderson, 1997)

pupfiction1

23. Pulp Fiction (Quentin Tarantino, 1994)

unforgiven-1992

24. Unforgiven (Clint Eastwood, 1992)

Coll2_large

25. Collateral (Michael Mann, 2004)

14 reaktioner till “I backspegeln #13: 25 års 25 bästa filmer (1988-2013)”

 1. Intressant upplägg och en bild säger många gånger mer än tusen ord, så helt klart ett kul grepp.

  De enda jag inte sett är: 1) Twin Peaks: Fire Walk with Me och 14) The Devil and Daniel Johnston (kände inte till denna, får nog lägga till den i min dokumentär-serie).

  Annars gillar jag många av filmerna på listan. De enda som inte når upp till minst en fyra är: 6) Titanic, 9) Eyes Wide Shut, 11) The Tree of Life, 13) Shaun of the Dead, 15) Lilja 4-ever, 16) The Assassination of Richard Nixon samt 22) Boogie Nights. Men de flesta är starka treor så inte fy skam.

  PS: På torsdag kommer äntligen en ny efterlängtad (?) lista inne hos mig…

 2. Vilken trevligt liten present, en lista! Top-25 från de senaste 25 åren. Jag har inte hört om trenden att skriva sådana listor, men kul var det.

  Synd bara att du inte skrev din listan i omvänd ordning. Det är mycket roligare att scrolla fram till toppen. Vilka kommer topp 3? Vilken film är nummer 1? Inte riktigt lika intressant med vilken har plats 24?? Vilken är 25:a?

  Du har med många bra filmer, några som kanske skulle komma med på en liknande lista hos mig. De som överraskade mig mest är The tree of life, Titanic och The ghost writer. Dessutom var det ett udda val för förstaplatsen. Jag har inte ens sett den, i övrigt har jag sett 16 av dina 25.

  1. Jag, vet. Skulle ha gjort den i omvänd ordning och tvångssyndromet inom mig säger att jag borde gå tillbaka och ändra ordningen i efterhand trots all tid som passerat, haha. Men kanske gör jag det ifall det kommer ytterligare en komplementlista med de 25 bästa filmerna från 1962-1987. 🙂

   Ja, Titanic harjag alltid rankat högt och det är dessutom en ovanlig film för min smak då den förhåller sig till ett väldigt klassiskt berättande, men den gör det storstilat och jag är sällan så drabbad av filmer som de gånger då jag ser den.

   The Tree of Life är för mig ett smått unikt verk som får mitt eget liv att kännas så litet i vår stora värld, men samtidigt får mig att värdera det noggrannare.

   The Ghost Writer är en finurlig pärla jag fastnar i och en typiskt ”liten film” jag värderar högt och min favorit av Polanski tillsammans med Repulsion.

   Fire Walk With Me är för mig filmkonst helt i min smak som slår näst intill allt! 🙂

 3. Kul lista och du har verkligen hittat stämningsfulla bilder till varje film. Blev sugen på att se om många av dom, kanske speciellt Leon.

 4. Instämmer med övriga, trevlig lista och väl bildsatt. Mycket roligt att se Shaun of the Dead och The Assassination… kvala in, däremot tror jag inte att exempelvis varken Heat eller Eyes Wied Shut skulle platsa på min egna lista om jag nu hade någon.

  1. Heat och EWS är ju filmer som bygger mycket på känsla, så att de ska fastna för alla är omöjligt, tyvärr. Många gånger kan filmtittande rent utav vara som ett lotteri när man ser den typen av filmer. Man vet aldrig när de fångar en och mycket ska slå in i just rätt stund.

  1. Å andra sidan har du ju någonting att se framöver också då. Man kan ju inte ha sett alla filmer precis, men så länge man har för avsikt att i alla fall försöka ge alla filmer en chans så ska man vara nöjd. 🙂

 5. Oj, blir lite kär i din filmsmak. 🙂

  Inget Lynch-fan (inte för att jag inte gillar hans filmer utan för att jag typ bara har sett tre filmer av honom..) men annars finns det många favoriter här. Lost in Translation, Lilja 4-ever, Titanic, The Ghost Writer, Drive, Heat, Léon, Pulp Fiction, Collateral, Into the wild, Inglourious Basterds och The Assassination of Richard Nixon hade nog alla hamnat på min lista. Paul Thomas Anderson hade lätt varit med på min lista också men då med Magnolia !!

  1. Magnolia ska jag se fler gånger då jag inte bildat någon konkret åsikt om den, trots att jag sett den vid fullt medvetande, haha. Bra, men måste smälta den mer dock. 🙂 Trevligt att fortfarande ha så pass mycket av David Lynch att utforska då! Vilka Lynch-filmer har du sett? 🙂

   1. Twin Peaks, The Straight Story och halva Mulholland Drive..ja, jag vet..och jag ska kalla mig filmvetare, jag borde skämmas!! 🙂

    1. Min första erfarenhet av David Lynch var Mulholland Drive och jag slutade också kolla efter mindre än halva, men tog upp det oavslutade intresset för den skumma, något obehagliga upplevelsen senare i livet, fortsatte sedan till Twin Peaks och nu är jag ju Lynch-frälst, så hoppet finns för dig också. 😛

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s