Filmkonst #1: Intro till Patrick Bateman (American Psycho)

Filmkonst-header

”There is an idea of a Patrick Bateman. Some kind of abstraction. But there is no real me. Only an entity. Something illusory. And though I can hide my cold gaze, and you can shake my hand and feel flesh gripping yours, and maybe you can even sense our lifestyles are probably comparable, I simply am not there.”

american_psycho_2000_1Författaren Bret Easton Ellis gav ut romanen American Psycho år 1991 och år 2000 – knappt 10 år senare, porträtterades den psykopatiske businessmannen Patrick Bateman av Christian Bale på vita duken med slående resultat.

Introduktionen till denna karaktär är ren perfektion i hur man kan presentera en karaktär. I form av en exklusiv wellness-reklam i stil med Calvin Klein eller Ralph Lauren berättar Patrick Bateman själv om vem han är – fullt medveten om sin psykopatiska läggning och vilka brister det medför.

John Cales minimalistiska, melankoliska och helt otroligt vackra pianomusik bidrar till ett ögonblick av ren och skär filmmagi och Christian Bale är brännande trovärdig i rollen som en man bestående av enbart ett ytligt, perfekt skal men totalt död inombords.

En karaktär som på många sätt definierar samtidens ouppnåeliga längtan efter något som sällan går att nå…

5 reaktioner till “Filmkonst #1: Intro till Patrick Bateman (American Psycho)”

  1. En av de där filmerna där VO faktiskt tillför något, samtidigt som bilderna tillför något till Ellis ursprungliga text som inte alls fick samma impact på papper.

    1. Ja, håller med helt. Voice-over ska helst komma från opålitliga, galna karaktärer och även om jag ännu inte läst boken American Psycho så har jag läst utdrag och jag känner verkligen att den lyfter när den är koncentrerad till utdrag och uppläst av Christan Bale ”in character” i filmen.

  2. Jodå en film som höll mer än väl när jag såg om den för ett tag sedan. Har du sett All that Jazz? Öppningen i den filmen påminner lite om den här till det yttre men budskapet är ett helt annat.

      1. Det är en ångestfylld musikal om en man som sakta men säkert arbetar sig till döds. Rob Scheider & Jessica Lange. Slutnummret är makalöst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s