Filmåret 2012: Årets Jessica Chastain award

Årets Jessica Chastain award – till ”the hardest working person in acting business”, går till…

Matthew McConaughey!

McConaughey1

eftersom han är med i nästan alla filmer och eftersom han dyker upp i alla filmer som man absolut inte räknat med att han ska dyka upp i.

Redan 2011 bestämde han sig för att ge upp trygghetstänkandet att ”type-casta” sig som inoljad, snygg, surferdude i kassa romantiska komedier. Han insåg att han snart kommer vara för gammal för att få roller i sin beprövade genre-nisch. Så vad göra?

I ett försök att liva upp sin karriär ber han sin agent upplysa hollywood om att han vill ha utmanande roller där han får chans att visa nya sidor av sig själv. Fler borde definitivt pröva. Han mjukstartar genom The Lincoln Lawyer (2011) och Bernie (2011).

McConaughey4

Sedan tar han det ett steg ytterligare med rollen som slemmig yrkesmördare i Killer Joe (2011), tragisk strippare i Magic Mike (2012), trilskande utredare i The Paper Boy (2012) och brottsling allierad med barn i Mud (2012).

Som om inte det räckte tar han ytterligare ett par steg inför nästa år i och med en roll i Martin Scorseses The Wolf of Wall Street och oscarsstoffet som utmärglad HIV-positiv i Dallas Buyer’s Club, bland annat.

Jag var nog inte ensam om att ha honom som ett av få riktiga hatobjekt inom skådespelarvärlden innan denna motivationsförvandling, för innan var min stämpel på honom ”värdelös toyboy-utvikskille med uppkäftigt utseende och noll intresse för kvalitet”. Nu är han plötsligt en man jag börjar beundra.

McConaughey2

Definitivt årets stora utropstecken på skådespelarfronten, på samma sätt som Jessica Chastain var med i alla filmer 2011 (The Tree of Life, Take Shelter, The Help, The Dept, Coriolanus m.fl.) och typ alltid spelade brallan av de kvinnliga konkurrenterna.

Nu är McConaughey inte riktigt bra, men hans uppgång är värd all beröm! Många är dom på senare tid som försöker göra samma förändring som honom – Lindsey Lohan, Zac Efron, Vanessa Hudgens, 50 Cent och Selena Gomez bland annat, men ingen har övertygat i närheten av lika bra som honom.

McConaughey3

6 reaktioner till “Filmåret 2012: Årets Jessica Chastain award”

 1. Dessutom är han gift med en kvinna som i mina ögon är världens absolut vackraste: Camila McConaughey. Maken till naturlig skönhet har i alla fall jag aldrig skådat. Dessutom verkar hon vara chosefri och soft, tar på sin nån gammal trasa och ser ut som hon ska på jetsetfest, bär runt på ungar och liten ful hund och är bara….sig själv.

  Jag tror Matthew står mitt i en skön räkmacka i livet – på alla plan 🙂

  1. Ja, om henne har du väldigt rätt såg jag. 🙂 Matt McConaughey har alltid surfat runt på en stor jävla räkmacka – skillnaden nu är att han börjar bli värd den räkmackan, på äldre dar’. 😛

 2. Håller med förutom att jag alltid gillat karln och hans knarriga röst – däremot har han på senare år valt att göra intressantare filmer.

  1. Han har för mig tidigare alltid varit den största ”it”-mannen i Hollywood som bara lallat omkring med bar överkropp i sin nöjda tillvaro. Nu händer det äntligen nåt intressant även för honom. 🙂

 3. Vänta nu här ett tag, är det verkligen Matthew McConaughey på sista bilden. Det ser ju ut som en sliten Tom Berenger? 😉

  Håller med om Matthew McConaughey, han har haft ett kanonår. Jag tokgillade Killer Joe.

  1. Jaha, faktiskt har du ganska rätt. 😉 Och Killer Joe är en trevlig liten film ganska mycket i min smak! Hopplösa karaktärer, brutalitet, perversion och ett alternativt, dramaturgiskt upplägg. 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s