Jag har saknat ett upplägg på min blogg där jag kan skriva lite mer fritt kring vad som berört och intresserat mig under vardagarna – saker som är svåra att göra till specifika inlägg men som jag känner för att skriva om.
Fiffi – på den suveräna, hyperaktiva filmbloggen Fiffis Filmtajm, har kört med ett jättebra koncept för det ändamålet. Något hon döpt till ”Fredagsfemman”, där hon listar aktuella saker hon känner för att raljera kring kortfattat och det här gör hon varje fredag. Den minoritet som fortfarande inte läser hennes fredagsfemmor bör göra det för dom är alltid underhållande och läsvärda i alla sin enkelhet.
Jag hoppas inte jag trampar på dina tår nu Fiffi (eller någon annans tår som kör en liknande grej på sin blogg), men konceptet är så pass bra att jag tänker härma dig för att stilla mina behov att uttrycka mig om aktuella ting i min vardag och för att bjuda på något som är frekvent och hyfsat kortfattat på min blogg framöver – tre saker som jag sällan uppfyller vanligtvis!
Jag har bestämt mig för att kalla listan för det lagom klassiska namnet ”I backspegeln”, för att dra en parallell till min ”Kommande filmprojekt”-följetong ”I spåkulan”. Det får heta så till en början i alla fall.
Så här får ni nu min första I backspegeln-lista och jag kommer fortsätta publicera den varje söndag – sista dagen i veckan, framöver…
Gnällande bland filmpublik/filmbloggare/filmpodcastare
Jessica på filmbloggen The Velvet Café lyfte för drygt en vecka sedan fram ett inlägg där hon kritiserade filmpubliken för att mer och mer leta fel och uttrycka sig alltför negativt om filmerna som kommer, istället för att uttrycka det som gör filmerna bra.
Jag håller helt med i hennes resonemang, för är det något som växt fram mer och mer i blogg- och podcastvärlden så är det ett fokus på att diskutera det dåliga i aktuella filmer.
Alla verkar vilja krama sig in i den gemenskap som består av dom som aldrig blir nöjda och som alltid påstår att de går in i biosalongen med jättehöga förväntningar och som kommer ut med byxorna nerdragna. För att inte tala om dem som redan ”gett upp hoppet” men ändå fortsätter se filmer som de uppenbarligen inte tycker om.
Skärpning till alla er som känner igen er, som känner att ni lägger ner mer än hälften av er kritik på missnöje över filmen ni skriver/talar om, trots att filmen inte är botten.
Nick Cave & The Bad Seeds laddar om med ny ammunition
Nick Cave och hans grupp The Bad Seeds är på gång igen efter fem års uppehåll sedan förra skivan. I februari 2013 släpper bandet albumet Push The Sky Away och det talas om ett album som inte liknar något album de gjort tidigare.
De har redan släppt den första singeln denna månad – ”We No Who U R” (lyssna på den här!) och den har en märklig atmosfär och en text som andas något slags tvetydigt hopp och omen – saker som Nick Cave är expert på att få fram i musiken.
Jag har lyssnat på den de senaste dagarna och jag har förbokat albumet i en slags presentutgåva med en massa kul extramaterial, så jag ser fram emot 2013 lite mer nu!
Influensa hela veckan
I precis en vecka har jag nu gått förkyld och sjuk med feber mer eller mindre varenda dag. När jag försöker tänka blir jag för trött och att koncentrera mig tillräckligt för att kunna se en film var inledningsvis inte att tänka på. Nu hoppas jag att det dröjer några år innan jag är lika sjuk igen, men samtidigt är jag väldigt glad över att det inte inträffade runt jul och mellandagarna. Phuh…
Rättsskandaler som filmatiseras upptar mitt liv för tillfället
Jag fortsätter göda filmen Call Girl genom att läsa vidare om verklighetens politiska sexköparskandal som den bygger på, med ministrar som köper sex av minderåriga prostituerade på Stockholms gator. Jag fortbildar mig om detta med hjälp av bland annat boken Bordellhärvan: Makten, Männen, Mörkläggningen.Det har ni kunnat läsa mer om i tidigare inlägg.
Sedan kommer nyheten att svenska Alicia Wikander är klar för en roll i en kommande filmatisering om Julian Assange, kring händelserna då hans Wikileaks uppmärksammas för att ha läckt topphemlig information om USA:s regeringsaktiviteter och hur han själv sedan misstänks för våldtäkt i Sverige och håller sig undan. Politiska skandaler, komplotter och ännu mer skandaler avlöser varandra och jag får anledning att läsa mer om saken.
Sedan ser jag de sista Johan Falk-filmerna och fortsätter med att läsa om den verkliga polisskandalen som filmerna bygger på, där svensk polis anställt massor med infiltratörer och informatörer som ska bli ett med svenska maffiagäng för att sedan – som i bland annat Peter Rätz fall, bli röjda sina identiteter och inte få något skydd av polisen när de tvingas fly landet och leva anonymt i okänt land med sina familjer tills någon kriminell organisation till slut hittar dem. Detta går bland annat att läsa om i Dick Sundevalls bok Peter Rätz: Nio År Som Undercoveragent.
Sedan avslöjas det att min favoritskådis David Dencik ska spela Thomas Quick i en kommande dramasatsning som ska bygga på avlidne journalisten Hannes Råstams avslöjande bok – Fallet Thomas Quick: Att Skapa En Seriemördare, som handlar om Quicks knappt 40 morderkännanden, mordutredningarna som blev en masspykos och den största och pinsammaste rättsskandal som Sverige upplevt. Nu sitter jag och läser för fullt i den boken.
Rättsskandaler staplas på hög i mitt film- och läshuvud just nu och det är lika skrämmande som det är underhållande!
Skolskjutningen orsakar vapenprotester bland hollywoodstjärnor
Ännu en fruktansvärd skolmassaker har inträffat och ännu en gång sker det i USA.
Denna är kanske den värsta sortens skolskjutning jag hört talas om dessutom, då gärningsmannen tyckte det var helt rimligt att skjuta ner så många små, små lågstadiebarn han kunde. Det var små personer som inte kunde stoppat honom hur mycket de än skulle velat, men ändå var de givna dödsmål för hans vapen, i hans huvud.
Hollywoodstjärnor i USA (Susan Sarandon, Ben Stiller m.fl.) har uttryckt nya protester mot USA:s bristande vapenlagar i och med denna skolskjutning. Att USA:s regering så länge har känt det rimligt att låta alla äga tunga vapen hemma enbart för att skydda sig mot hot utifrån är skrattretande dåligt.
Tidigare under året gick Brad Pitt ut och sade att han stöttade USA:s vapenlagar eftersom han inte kände sig säker i sitt hem utan ett vapen till hands. All heder åt dig Brad Pitt, men du fattar inte att det är därför du känner dig osäker utan vapen?
Hade du och ditt land varit lika obeväpnad som svenska medborgare så hade du inte löpt större risk att dödas i ditt eget hem, men eftersom alla i USA ska ha en revolver under huvudkudden så är det väl givet att man är lite mer försiktig innan man lämnar in den till pantbanken?
En enkel lag skulle göra det så mycket enklare för Pitt och hans medborgare att sluta känna rädsla, precis som de säkert skulle kunna spola deras kärnvapen om en trollkarl rent hypotetiskt trollade bort alla andra länders kärnvapengömmor. Anledningen till att de finns kvar är ju för att… de finns kvar.
Svin göder svin. Paranoia och rädsla frammanar våld, inte försiktighet.
Tramp, tramp! Självklart känner jag mig inte trampad på tårna, tvärtom, herreguuud vad glad jag blir när du skriver att min lilla fredagsfemma gett dig en idé om att göra nåt liknande. Det är ju STORT och hur häftigt som helst. Dessutom är du duktig på att formulera dig och jag tror söndagarna hos dig lätt kommer bli en favvodag för många.
Vilken tur! 😉 Då får jag göra mitt bästa för att söndagen åtminstone ska bli en lite, lite roligare dag i veckan. 🙂
Trevligt! Jag kommer natrligtvis att följa de här ”Backspeglarna”! Är sugen på något liknande själv. Fiffi är en banbrytare och exemplarisk föregångare! 🙂
Vad gäller den synnerligen intensiva debatten om ”filmhatet” som pågått/pågår känns det oerhört intressant att ta del av hela spektrat med åsikter. Även om jag ännu inte format någon skriftlig åsikt kan jag nog tycka att väldigt många filmer ändå ”mår bra” av att ”tas ned” lite (obs: inte hatas)…media och hyper har en tendens att skriva upp dem alldeles för mycket…intressant ämne! 🙂
Kul att det finns en publik! 🙂
Ja, det är en bra, konstruktiv diskussion som i alla fall leder någonstans. Jag tycker nog snarare att det varit negativa hyper som ”tagit ned” filmer till en oförtjänt nivå i år snarare än att de hypats upp. Media läser jag knappt alls vad gäller tyckande av filmer. För mig är filmkritiker på bloggar minst lika tunga som filmkritiker i press, med skillnaden att filmbloggarna är avsevärt många fler och därför sköljer dom lätt över media vad gäller relevant kritik.
Om jag gör en snabbstudie i årets storfilmer och vad min känsla är av vad dels någon slags publikmajoritet i hela världen tyckte om den, dels bloggosfären/podcasts och sist jag själv, så skulle det se ut så här (något spontant):
The Hunger Games
Världen: Överraskande bra – vill se mer!
Bloggosfär: Ljummen
Jag: Ljummen, men bättre än förväntningarna
Dark Shadows
Världen: Kass (jag trodde Tim Burton bara gjorde mästerverk?)
Bloggosfär: Kass (jag trodde också att Tim Burton i alla fall bara gjorde mästerverk förr??)
Jag: Överraskande underhållande
The Avengers
Världen: Episk! Årets bästa film!
Bloggosfär: Överraskande bra
Jag: Trevlig
Prometheus
Världen: Besvikelse
Bloggosfär: Besvikelse (förväntade mig något slags modernt mästerverk och kände mig lurad när filmen inte var det)
Jag: Ovanligt tankeväckande och bättre än förväntat
The Dark Knight Rises
Världen: Grym, men klår inte The Dark Knight!
Bloggosfär: Stundtals grym, stundtals ologisk, inte så bra som den kunde ha varit…
Jag: Snudd på mästerverk, klår The Dark Knight och är totalt logisk på ett så välgjort sätt att jag är beredd att ställa den mot alla filmer som någonsin har gjorts i duell! 🙂
The Amazing Spider-Man
Världen: Överraskande bra och bästa skildringen hittills av spindelmannen!
Bloggosfär: Överraskande bra och bästa skildringen hittills av spindelmannen!
Jag: Som väntat lite av varje och balanserar på gränsen mellan ”bäst hittills” och ”tveksam”…
Skyfall
Världen: Super! Kanske bästa Bond någonsin!
Bloggosfär: Stundtals riktigt bra och stundtals simpel
Jag: Riktigt bra, men med ovanligt mycket friheter som gör den till en slags felande länk
The Twilight Saga: Breaking Dawn – part 2
Världen: Allt från underbar till totalt bottennapp
Bloggosfär: Nej
Jag: Trevlig, överraskade mig och fick mig som droppen på moset att schockas i biostolen
The Hobbit: An Unexpected Journey
Världen: Inte så bra som väntat
Bloggosfär: Suger!! (eftersom jag förväntade mig att den skulle vara bättre än Ringen-trilogin men samtidigt inte alls på samma sätt – eller vänta, jag förväntade mig att den skulle göra mig besviken men glömde av mig lite på vägen. Filmen tog ju så lång tid på sig innan den kom så hann ändra mig ett par gånger för mycket)
Jag: Vet först på onsdag kväll…
…din snabbkoll känns nog ganska relevant i filmvärlden just nu.
Och det är väl så det ska vara. Ömson vin och vatten.
Appropå filmkritiker så tycker jag garanterat att de mest matnyttiga recensionerna hittar man i bloggvärlden där majoriteten av alla skriver på seriöst, förklarande och konstruktiva sätt. Vare sig det är sågningar eller hyllningar. Kvällstdningsrecensioner och liknande är oftast innehållslösa och sällan intressanta. 😉
Verkar vara trevligt intiativ. Jag använder min Veckans låt till att skriva om det är något privat då och då. Ang. det s.k filmhatet – jag letar aldrig fel i filmer och det är mycket sällan jag stör mig om det inte är alltför ologiska fel – det är kanske därför jag är såpass förlåtande mot skräckfilmer 😉 När jag skriver om en film går jag oftast på helhetskänslan och låter inte små detaljer störa helheten. Däremot är jag nästintills allerigisk om man försöker trycka ned känslor o åsikter i halsen på mig. Ungefär något sådär resonerar jag när jag funderar om film.
Rolig uppräkning av aktuella filmer. Kan hålla med om mycket men inte allt. dark shadows var riktigt trist. Batman var bra men jag gillade nog både Spiderman o Avengers bättre så här i efterhand. Prometevs var lite av en besvikelse men den dög väl för stunden. Skyfall får jag återkomma till.
Skolmassaker säger jag amen till – håller helt med.
Rättsskandaler är alltid intressanta filmerna verkar kunna bli riktigt bra. Assange ska bli intressant över hur de kommer attackera frågan.
Ja, själv är jag en sådan som gärna fastnar för detaljer när det gäller positiv kritik, men ska det ges negativ kritik så är det oftast något övergripande som jag känner som negativ. Kul att små, bra saker kan påverka mycket medan små, negativa saker oftast inte hämmar särskilt – enligt mig då. 🙂
Angående Assange så fick jag faktiskt hans självbiografi i julklapp i förrgår, så det blir förhoppningsvis lite utökande av min inställning till honom inför kommande filmatisering. 🙂
Håller med övriga talare — kul initiativ! Vad gäller rättsskandaler på film är de ju alltid en balansakt, i likhet med andra BOATS förstås. Kan bli bra, men finns också risk att man klämmer ur sig något alldeles för snabbt och hafsigt för att kunna rida på vågen.
Ja, med skildringar som behandlar rättsskandaler så krävs extra mycket fokus på ett genomtänkt upplägg som väcker tankar och inte bara repriserar något vi redan sett i verkligheten eller på film förr.