Stockholm Filmfestival: Årets personliga höjdpunkter

I år har jag kastat ut alla mina pengar på Stockholm Filmfestival igen! Jag har deltagit i festivalen även 2008 och 2009 och kände att det var dags att gräva ner mig i färska festivalfilmer på plats det här året också, när vissa filmer bara var för frestande för att undvika.

Jag kommer befinna mig på festivalen den 7-11 november och den 16-18 november, för att se festivalen öppna och stänga och ta mig ann så mycket jag bara kan av det som programmet har att erbjuda. Totalt blir det 24 filmer och för att vara en man hemmahörandes i zonen långt utanför storstaden så känns det som att jag får ut det mesta av min resa.

Jag tycker att jag har lyckats pricka av allt jag verkligen vill se, så när som på den amerikanska independentsuccén Beasts of the Southern Wild, Robert Zemeckis live-action-comeback Flight samt porrskådisskildringen Cherry.

Särskilt den förstnämnda grämer mig, men visningarna sålde slut fort och alla utom en låg dessutom på dagar då jag inte kunde befinna mig i Stockholm.

Här är min topplista på de visningar jag ser mest fram emot på Stockholm Filmfestival 2012! Årets festivaltema är ”Makt” och det märks definitivt – inte minst i mina filmval, ser jag…

1. Call Girl och Face-to-Face (Sverige, Mikael Marcimain)

2. The Master (USA, Paul Thomas Anderson)

3. Hassel: Privatspanarna och Face-to-Face (Sverige, Måns Månsson)

4. Dom Över Död Man, Face-to-Face och prisutdelning (Sverige/Norge, Jan Troell)

5. Killing Them Softly (USA, Andrew Dominik)

6. Compliance (USA, Craig Zobel)

7. The Perverts Guide to Ideology (Storbritannien, Sophie Fiennes)

8. Amour (Österrike/Frankrike/Tyskland, Michael Haneke)

9. Holy Motors (Frankrike, Leos Carax)

10. Willem Dafoe – Face-to-Face och prisutdelning

11. It Was Better Tomorrow (Tunisien, Hinde Boujemaa)

12. The Central Park Five (USA, Ken Burns, Sarah Burns, David McMahon)

13. Six Points About Emma (Spanien, Roberto Pérez Toledo)

14. Despite The Gods (Australien, Penny Vozniak)

15. The Company You Keep (USA, Robert Redford)

Så småningom kommer det dyka upp några recensioner från filmerna jag kommer se – framför allt Call Girl, The Master och Hassel: Privatspanarna.

5 reaktioner till “Stockholm Filmfestival: Årets personliga höjdpunkter”

 1. Bra inlägg. Jag tänkte också skriva ett ”inför filmfesten”-inlägg och nu fick jag eld i baken. Eftersom jag kommer inleda mitt deltagande på torsdag räcker det att jag postar mina förväntningar imorgon. Håll utkik!

  PS, jag ska se 2,5, 9 + Beasts of the Southern Wild…

 2. Ser fram emot några recensioner så man vet vad man ska undvika eller gå och se. 😉
  Call girl kommer jag inte att se på festivalen utan på ”vanlig” bio. Annars är det bara Amour utav filmerna du nämnde som jag ska se. 🙂

 3. Jag är inte intresserad av festivalen, men avundas alla som får chansen att se The Master. Herrejävlar vad jag är sugen på den.

  1. Ja, särskilt eftersom den inte kommer till vanlig, svensk bio förens i mars. Jobbigt när SF ska lägga de stora oscarsfilmerna först efter oscarsgalan. Hälften av dom som tänkt se filmen har ju redan sett den på annat sätt då.

   Var nästan inne på att se The Master två gånger om på festivalen, men det passade sig inte i schemat. Kommer dock se den på bio igen i mars om den går i min hemstad. 🙂

 4. Jättekul att du besöker festivalen i år igen. Ska bli intressant att läsa dina tankar kring filmerna du väljer att skriva om.

  The Master har jag inte några jättestora förväntningar på då PTA varit lite ojämn, men den kommer ses. Imponerande att du kommer se 24 filmer på de få dagarna du besöker festivalen. Själv kommer jag ”bara” se runt 20, men då är jag ändå i Stockholm hela festivalen 😉 Av de femton du listar kommer jag se sex stycken. Willem Dafoe hade jag också gärna gått på, men det blev inte av.

  Sen var det du som fick mig att få upp ögonen för Call Girl, så det tackar jag för då den var klart trevlig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s