I jukeboxen: ”Cosmic Dancer” (T. Rex)

T. Rex är ett brittiskt band som förärat sig med ett väldigt tydligt sound som gör att man vet när det är T. Rex som spelar även på avstånd. De har många bra låtar och inte minst på albumet Electric Warrior, där låten ”Cosmic Dancer” kommer ifrån.

Texten är märkligt enkel men ändå så emotionellt laddad. Motsägelsefull, förvirrande men simpel, vilket är svårt att kombinera. Sångaren Marc Bolans mjuka röst och brittiska uttal gör dessutom sången så lyssningsvärd att det inte spelade någon roll vad han sjöng om, oavsett.

I was dancing when I was eight
I was dancing when I was eight
Is it strange to dance so late
Is it strange to dance so late

I danced myself into the tomb
I danced myself into the tomb
Is it strange to dance so soon
I danced myself into the tomb

Is it wrong to understand
The fear that dwells inside a man
What’s it like to be a loon
I liken it to a balloon

Det intrumentala partiet som avslutar låten är så stämningsfylld som bara låtar från den tiden kan vara – en resa in i en annan värld som man faller in i för att sedan falla ur ännu snabbare när låten tystnar.

Det är inte helt otippat att bandet i grunden kommer från en mer psykedelisk musikstil som sedan gick över till den mer poppiga glamrocken de blev kända för och dessutom i stor grad grundare av.

Namnet på deras första album, när bandet bestod av två medlemmar och kallade sig Tyrannosaurus Rex, är dock ett väldigt kreativt albumnamn hämtad från de mer psykedeliska venerna; My People Were Fair and Had Sky in Their Hair… But Now They’re Content to Wear Stars

Slå det, det band som kan.

4 reaktioner till “I jukeboxen: ”Cosmic Dancer” (T. Rex)”

 1. Jag gillar såna här inlägg. Bra låt också. Sätter sig direkt. Kommer definitivt lyssna på fler gånger.

  Vet egentligen inget mer om T-Rex än att de har en låt med på Death Proof-soundtracket.

  1. Mycket bra att du gillade låten. Ja, jag tror nästan att jag började digga T. Rex på riktigt först efter att jag hörde bidraget ”Jeepster” i Death Proof. Jag har en EP med dem hemma där deras låt ”Hot Love” finns med och den är min favorit av dem!

   Annars är väl deras största hits ”Children of the revolution” och ”Bang a gong (Get it on)” som du lär ha hört i varierade sammanhang – inte minst i ett flertal filmer. 🙂

 2. Ska lyssna på låten när jag får lunch, men det lilla jag har hört av T.Rex har varit bra. Föredrar f.ö. sent 60- tidigt 70-tals psykedelisk musik framför poppig 70-tals glam rock. The Sweet är å andra sidan inte så dåliga, de har ju flera härliga låtar. 🙂

  1. Jag föredrar precis samma som dig då, från den tiden. 🙂

   Däremot har T. Rex rötterna i just det och blir på så sätt mycket ljudrikare än mer lättsmält glamrock utan större djup i texter och alltför lättbearbetade melodier.

   Sweet har jag inte hört så mycket från å andra sidan, men vet ju att de lite grann ledde glamrockens tidiga period efter T. Rex. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s