I Stand Alone (1998)

Originaltitel: Seul Contre Tous
Genre: Psykologiskt drama, Thriller
Regi: Gaspar Noé
Manus: Gaspar Noé
Längd: 93 min
Skådespelare: Philippe Nahon, Blandine Lenoir, Martine Audrain, Frankie Pain

Butcher (Philippe Nahon) var en gång i tiden en slaktare. Nu är hans liv ett helvete. Butcher ville hämnas det han trodde var ett övergrepp på hans dotter. Hans dotter togs ifrån honom som straff. Hon sattes på vårdhem – och det var hans fel. Hon var det enda ljuset i hans annars tragiska, enkla liv. Nu finns ingenting värt att leva för längre. Hans Frankrike börjar förändras, bli kallare, och det är inte den värld han vill leva i. Allt är bara en lång väntan på döden. Endast destruktiviteten håller Butcher vid liv. Ödet leder Butcher till en pistol, laddad med ett antal kulor, och han börjar undra vad han kan använda dem till…

I Stand Alone är en provocerande film som ger en inblick i en ensam mans torterade själ.

Denna franska långfilm, av den provocerande filmskaparen Gaspar Noé, är inte lika obehagligt hjärntorterande som hans allra mest omtalade långfilm, Irréversible (2002). Filmen känns inte realistisk på samma sätt, utan utspelas i en miljö med karaktärer som hämtade ur en mycket mörk version av Amelie från Montmartre (2001). Det känns lite sagolikt, emellanåt. Om det är karaktären Butchers bild av omvärlden eller om Noé valt en sådan atmosfär för filmen av andra skäl vet jag inte, men det ger definitivt en känsla av distans till de hopplösa karaktärerna och den annalkande undergångsstämningen.

Nu lät jag kanske negativ i den kritiken, men allt var positivt menat då jag verkligen tycker om den här filmen. I Stand Alone är en mycket snygg och stilistiskt välgjord film, med effektfull, passande musik och attackerande kameraförflyttningar som tajmas med händelserna på ett delikat vis jag gärna vill kalla ”franskt” i bästa mening. Fotot är riktigt snyggt och fångar atmosfären i både de viktiga och mindre viktiga scenerna i filmen.

Tillsammans med den slitna berättarrösten frånPhilippe Nahons karaktär ”The Butcher” blir känslan riktigt tung och underligt deprimerande. Nahon är ruggigt suverän i rollen som Butcher och trots minimalt minspel så räcker det att se hans ögon för att läsa av hans innersta känslor. Karaktären är vidrig, men Noé och Nahon lyckas skildra hans vidrighet i relation till varför han blev sån och det betyder allt för filmen. Den extrema vidrigheten och bakgrunden till varför människor är som de är.

Filmen bär hela tiden på en slags avtrubbad lidelse, men den berör inte lika intensivt som Irréversible gör. När sista akten kommer slår till slut Gaspar Noé till med hela känslopaljetten och filmen stegrar intensivt upp till någonting unikt. På ett ställe i filmen kommer det också upp en varning för störande scener och en klocka räknar ner från 30 sekunder – sista chansen att sluta titta – fly eller konfrontera. Ett effektfullt sak som höjer spänningen till hjärtklappningshöjder och ger känsliga personer en ärlig chans att gå ut ur rummet, vilket kan behövas i Noés filmer.

Efter att ha sett I Stand Alone vill jag uppmärksamma alla om talangen som finns hos franske filmskaparen (och änn mer konstnären) Gaspar Noé och jag kommer alltid hålla kolla på vad han tar för sig i framtiden. Han håller på en stor kunskap för filmmediet – hans filmer säger något som sällan sägs på film och han visar något som definitivt inte visats tidigare. Hans filmer är inte störande enbart för att provocera, utan för att visa oss själva kärnan av det mörka inom oss. Det är obehagligt och ”psykopoetiskt” – ett ord som klingar helt rätt i sammanhanget och som jag kommer tjata om när det gäller Noés filmer.

Filmen tar emot att se – inte för att vi inte borde se den, utan just för att vi borde det, och det är riktigt, riktigt bra.

Den genomtänkta stilen och sättet att berätta, men framför allt att Gaspar Noé över huvud taget vågar
Det sämsta med filmen är att den inte finns på blu-ray eller ens en vettig dvd-utgåva med prequel-kortfilmen Carne (1991) som extramaterial!

4 reaktioner till “I Stand Alone (1998)”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s