I spåkulan: Alfred Hitchcock and the Making of ‘Psycho’

2013 beräkas premiären för den kommande filmatiseringen av Stephen Rebellos undersökande bok om den legendariske regissören Alfred Hitchcocks svårigheter kring filmandet av Psycho, som passande nog fått namnet Alfred Hitchcock and the Making of ‘Psycho’.

Motgångarna för Hitchcock började redan när han skulle sälja in filmidén till Paramount och de spolade påfundet att han skulle gå ifrån sin genre och göra skräckfilm, när de hellre ville att hans kontrakt med dem skulle innefatta lättsamma publiksuccéer (bland annat en film med Audrey Hepburn, som tvingades läggas på is efter att hon blev gravid). Dessutom trodde de inte att den kontroversiella filmen skulle bli någon succé.

Hitchcock insisterade och hoppades få göra filmen om han använde samma produktionsteam och budget som ett vanligt avsnitt av hans tv-show, Alfred Hitchcock Presents, men inte ens det gick de med på. Han bytte studio till konkurrerande Universal och erbjöd sig att göra filmen utan någon lön och med eget produktionsbolag, vilket fick dem att ge med sig, trots svårigheter även där.

Sedan följde en lång process av problemfyllt manusarbete där bokens karaktärer omformades kraftigt. Slutligen kunde de påbörja den efterlängtade inspelningen och knyta åt sig filmens stjärnor på kraftigt sänkta löneavtal tack vare Hitchocks rykte. Övrig intressant trivia angående att filmen är svartvit trots att den spelades in 1960 beror dessutom till huvudsak på att det höll nere filmens budget.

Inspelningsdagarna var begränsade och filmens huvudrollinnehavare tilläts improvisera så länge det inte påverkade kameravinklarna, vilket bidrog till Anthony Perkins ikoniska prestation i rollen som Norman Bates – den kanske bästa skådespelarinsatsen genom tiderna. Och Psycho ändrade förutsättningarna totalt vad gäller skräckfilmsgenren och den psykologiska thrillern, så pass att alla skräckfilmer som gjorts därefter har Psycho att tacka för väldigt mycket.

Inspelningen av filmen om inspelningen av filmen Psycho börjar om en månad, i april. Förutsättningarna finns absolut för en mycket intressant filmskaparskildring och det gör mig givetvis förväntansfull i dubbel bemärkelse! Tydligen kommer extra energi läggas på Hitchcocks personliga relation till sin hustru Alma, under arbetet med filmen, vilket även det är en sida av Hitchcock som vi inte redan sett och hört allt om.

Här är en liten genomgång av skådespelarna som har fått privelegiet att spela de klassiska filmpersonligheterna…

Alfred Hitchcock / Anthony Hopkins
Hannibal Lecter som Alfred Hitchcock! Anthony Hopkins har dock slagits för att få den här rollen under flera år så det är inte enbart frågan om något star-casting-beslut här. Likheterna mellan Hopkins och Hitchcock är ju inte slående då Hitchcock har en så extremt personlig karaktär till utseendet som är omöjlig att härma, men Hopkins är ju både brittisk och besitter en fantastisk aktörförmåga, så det enda jag egentligen oroar mig här är hur pass mycket smink och kostym de lär gå in med för att omforma Hopkins rent utseendemässigt. Dock har de ju vissa likheter åtminstone på bilden ovan. Det enda som behövs är väl just hundhängkinderna och ett något mer fisförnämt ögonuttryck, typ. De delar dock ofta samma smil när de brister ut i leende, faktiskt!

Alma Reville / Helen Mirren
Alma är den minst välkända personen i sammanhanget, men jag gissar att rollen blir desto mer intressant att följa i filmen och att Helen Mirren kan göra den bra är jag inte det minsta osäker på. Hon kan mycket väl bli filmens mest positiva punkt skådespelarmässigt just eftersom hon lär stå för de intressanta scenerna som visar Hitchcocks mer privata karaktär – en sida som han verkar ha värderat högt och som manusförfattaren tillika förlagans författare – Stephen Rebello, har lagt ner extra energi på i manusutvecklingen.

Anthony Perkins / James D’Arcy
En skådis jag inte kände till särskilt mycket förens jag insåg att det är hans som är Sherlock Holmes i tv-serien Sherlock. Dock hajade jag till direkt när jag såg bilder på honom och direkt såg slående likheter med Anthony Perkins. Det hetaste namnet till rollen på förhand har varit Andrew Garfield, men han är upptagen och dessutom ser jag hellre det mindre kända namnet istället för en upphausad stjärna, då det brukar bli så att man ser personen bakom mycket lättare om det är någon välkänd.

Janet Leigh / Scarlett Johansson
Johansson är en respekterad skådespelerska och enda nackdelen för henne är väl egentligen att hon är lite för snygg för rollen som Janet Leigh, men hon tillför ju sex appealen som Leigh hade i Psycho. Viktigt att tänka på är ju att hon inte spelar karaktären i Psycho, utan skådespelerskan som spelade karaktären i Psycho. Jag tror inte det ska vara några problem för henne och ska bli spännande att se Johansson i en sån, biografisk roll.

9 reaktioner till “I spåkulan: Alfred Hitchcock and the Making of ‘Psycho’”

  1. Intressant, hade ingen aning om detta projekt. Det känns dock som om en osäkerhet är det förhållandevis oprövade kortet som Perkins bland alla de andra rävarna. Inte för att Perkins är en sådan fantastisk skådespelare med Norman är ju ändå hans paradroll.

    1. Ja, det är väl det största frågetecknet, men jag är ändå inte särskilt orolig då det vi ju kommer få se är Anthony Perkins bakom kameran och inte den ikoniska rollen han spelade i filmen Psycho. Perkins är ju inte samma karaktär som ”Norman Bates”, lyckligt nog för James D’Arcy. 🙂

    1. Tack. 🙂 Ja, jag antar kanske att du syftar på Twin Peaks-headern. Har filat fram några headers som får turas om där uppe slumpvis. Tänkte jag skulle göra ett par till så det blir lite variation eftersom jag har svårt att hålla mig till en nu när jag börjat. 🙂

  2. Ja, detta blir en film att se fram emot. En film om Hitchcock, en film om Psycho, en film om film – blir ju inte bättre. 🙂

    1. Precis! Och en film med Anthony Hopkins i en ny, oprövad roll och dessutom med Helen Mirren och Scarlett Johansson på sidan av är en sevärd film i sig det med. Även om den bara skulle bli halvbra så är den minst sagt sevärd. 🙂

  3. Kul med jämförelsen ! Har haft ett halvt öga på den här, men nu blir jag lite mer peppad. Har inga direkta förväntningar, men intressant lär det bli. Kom på att jag måste se en annan film om Hitchcock också…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s