Bergmans lekstuga (K special)

K special sände för några dagar sedan ett halvtimmes långt program som visade ett utdrag av Ingmar Bergmans egna ”bakom kameran”-inspelningar, då han under 50- och 60-talet roade sig med att på ett lekfullt sätt dokumentera sina filminspelningar med hjälp av sin 8mm-kamera.

Parallellt med bilderna får vi höra ett skickligt sammansatt ”kommentatorspår” med Bergman själv och några av hans kvinnliga skådespelerskor, tillika älskare, som berättar om tiden och minnena då bilderna är tagna. Självaste Martin Scorsese står bakom bevarandet av detta material och hans introducerar filmen med en egen intervju, där han berättar om sin relation till Bergmans filmer och vikten av att vårda hans filmiska arv.

Mycket intressant program/dokumentär med förvånansvärt hög produktionsstandard och som förhoppningsvis släpps som exklusivt extramaterial på någon kommande Bergman-dvd – men tills dess går den att beskåda på SVT Play fram till och med den 9 januari.

SVT Play: Bergmans lekstuga (K special)

4 reaktioner till “Bergmans lekstuga (K special)”

  1. Såg den själv på SVT Play och det var en intressant inblick i Bergmans filmarbete. Och precis som du säger var kommentatorspår skickligt inlagt och gav mer liv till bilderna.

    Sen att jag ville se lite mer från hans senare filmerna är ju inte dokumentärfilmens fel, men jag saknade ändå det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s