Varför ledmotivet till Inception låter som det låter

När jag ”youtubade” den fenomenalt laddade musiken till årets mindfuck-film, Inception, så hittade jag en intressant länk som avslöjade något som åtminstone inte jag hade tänkt på tidigare.

How the ”Inception” score’s main song was constructed.

Filmens ledmotiv är alltså en slowmo-variant på Edith Piafs ”Non, je ne regrette rien”, som ju har en nyckelroll i filmen då det är musikstycket som används av karaktärerna för att räkna ner till uppvaknandet från drömmen de befinner sig i. Det är alltid roligt att veta hur filmskapare och deras kompositörer har tänkt när de gjort musiken till deras filmer, och med tanke på att jag hyllat Inception-musiken som originell och gärna ser att den vinner en Oscar på nästa års Oscarsgala, så var det här extra intressant information.

Musiken i Inception är ju inte bara just det här stycket heller, utan Hans Zimmer har komponerat vitt skilda stycken som alla är mycket, mycket bra. Bäst är ändå den drömska, meditativa ”Time”, som går att höra här nedan.

5 reaktioner till “Varför ledmotivet till Inception låter som det låter”

  1. Intressant, helt klart intressant.
    Efter att ha lyssnat igenom Daft Punks soundtrack för Tron:Legacy hoppas jag att de vinner, men Zimmer och Inception ligger inte långt efter hos mig. Ett riktigt stämningsfullt soundtrack.

    1. Ja, just ja – Daft Punk har ju chans på Oscar också. Måste se filmen först och avgöra om de har gjort ett bra jobb, men det är nog ingen fara. Sedan tycker jag Alexandre Desplat förtjänar en Oscar också, för musiken till The Ghost Writer som jag egentligen tycker är årets bästa, men eftersom Zimmers musik denna gång är aningen mer originell så får den förtur på min lista. Desplats musik är dock originell om man jämför med samtida scores, men Herrmann-influenserna är ändå starka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s