Masters of horror: Pick Me Up (2006)

Genre: Rysare, Vägterror
Regi: Larry Cohen
Manus: David J. Schow
Skådespelare: Fairuza Balk, Warren Cole, Michael Moriarty
Längd: 58 min

Pick Me Up är ett timslångt avsnitt från skräckserien Masters of Horror. Avsnitten varierar i kvalitet, men här har vi ett utropstecken – regisserat av erfarne regissören och framför allt manusförfattaren Larry Cohen (It’s Alive, Maniac Cop, Phone Booth). Manuset till denna episod är dock skrivet av David J. Schow, som baseras på hans egna bok med samma namn.

Filmen utspelar sig långt ute i ingenstans, på en vägled i de amerikanska skogarna där en hårdkokt lasbilschaufför (stensäkre Michael Moriarty) stannar till vid några vänliga turister som fått motorstopp. Vad dom inte vet är att lastbilschauffören är av den mordiska sorten och alltid dödar dem som sätter sig i lastbilen. En bit därifrån vandrar även en ensam, slemmig liftare (Warren Cole) med onda avsikter. Han dödar nämligen alla som ger honom skjuts. Vad vi alla undrar är vad som kommer hända om – eller när, deras vägar möts. Handlingen är barnenkel, men minst lika intressant.

Skådespeleriet övertygar rejält och de färgstarka karaktärerna tar ett fast grepp om en. Moriarty leker verkligen fram dialogen och är helt hemma som skrockande sociopat. Unge Warren Cole känns ganska harmlös från början, men övertygar ju mer tid karaktären får. Fairuza Balk spelar kvinnan som hamnar i kläm och hon är lätt att relatera till, då hon har betydligt mer skinn på näsan än många andra kvinnoroller i genren. Hon leder dessutom berättelsen så hon ska ha mycket cred.

Så denna helvetesresa blir faktiskt riktigt pirrig och manuset med dialog och utveckling övertygar. Jag sitter på helspänn, men njuter samtidigt av den förvånansvärt höga kvaliteten. För Pick Me Up är inte bara spänning, utan också komisk, men en väldigt mörk humor. Death Proof:s Stuntman Mike får passa sig, för han är inte ensam om att sprida skräck i oskyldiga människor på vägarna…

7/10

Annonser

6 reaktioner till “Masters of horror: Pick Me Up (2006)”

  1. Jag var också ganska förtjust i den här Masters of Horrors-episoden. Larry Cohens regi är tight och det är kul att se Fairuza Balk i något helt okej igen.

    För övigt är ”Q” min favorit bland Cohens filmer (om en flygande jätteödla som terroriserar New York). Jag borde nog recensera den nån gång…

  2. Visst e han cool?!

    Se även ”God Told me To”. Den är oxå bra (men inte lika grym som ”Q” i mitt tycke, trots att filmerna påminner om varandra).

    ”The Stuff” har jag inte haft äran att se än, men den verkar underhållande om man läser om ploten (och det är en sådan plot som BARA Larry Cohen kan få att funka!)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s