Friday the 13th – part 3: 3D (1983)

Genre: Slasher
Regi: Steve Miner
Manus: Martin Kitrosser, Carol Watson, Petru Popescu
Längd: 95 min

Jason är tillbaka – och den här gången har han sin hockeymask! 80-talets amerikanska ungdomar fortsätter visa prov på osunt förnuft då ett nytt gäng tuffa killar, snygga tjejer och obligatoriska nördar samt oskulder beger sig till Crystal Lake, men Hey – vad gör man inte för att bli mördad i 3D?

Det var nämligen så att denna film gick upp på biograferna som 3D-film och därför tar filmen vara på varje möjlighet att peka med rekvisita eller varför inte kasta något mot bildens förgrund, vilket är nog så roligt att se även utan 3D-effekt, som i mitt fall. Favoriten är jojoatacken mot kameran som endast finns där för att liva upp en dialogscen (kameran filmar underifrån på en person som sitter i en våningssäng och ”jojar” upp och ner mot kameran). och sedan scenen då ett öga ploppar ut med nervtrådar stela som ståltrådar (dock är jag osäker om det kanske var i 2:an?)!

Jason utnyttjar 3D-effekten och strääääääcker sig mot publiken…

Filmens produktionsvärde har stigit en aning överlag då det lekfulla fotot dessutom är mer färglatt och karaktärerna känns ännu mer utstuderat klyschiga. Dock betyder inte det nödvändigtvis att filmen blir så mycket bättre och egentligen har inte mycket hänt sedan föregångarna – bortsett från introduceringen av Jasons ikonförklarade hockeymask, den underhållande 3D-anpassningen och att det numera är söndagen den 15:e!

Filmen finns numera utgiven på blu-ray som erbjuder 3D-versionen med glasögon och hela kittet – för ska man se denna film ska det vara i 3D, med popcorn och valfri dryck, och ett kompisgäng utan större krav.

Bifogad bild: monthly_11_2009/post-5307-1257086742.jpg Bifogad bild: monthly_11_2009/post-5307-1257086742.jpg
4/10

5 reaktioner till “Friday the 13th – part 3: 3D (1983)”

    1. Ja, det gör den (om jag inte minns helt fel). Så de första tre filmerna kunde egentligen ha hetat Fredagen den 13:e, Lördagen den 14:e och Söndagen den 15:e, men då hade hela det trendiga holiday-konceptet försvunnit lite…

  1. Det hade ju varit mycket coolare om man gick all in på konceptet med en film per dag.

    Har bara sett ettan och tyckte väl egentligen inte så värst mycket. Men den här verkar skön. Jag är lite svag för anspråkslösa filmer under 90 minuter. Såna filmer som ställer lika höga krav på mig som tittare som jag själv ställer på filmen, alltså inte så höga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s